credinciosul, hipsterul si balconul cu minciuni

Ma uitam azi la balconul ala. Il stiu pe owner, se declara, in rarele ocazii cand ne intalnim, un maaaaare iubitor de flori. Si abia azi am observat ca are 22 de ghivece si o singura floare. Si am filozofat asa, la o palinca de Bistrita, ca daca poporul roman are un defect major, asta e: ne dam altii decat suntem. 

Si mi-am dat seama ce misto o sa fie de miercuri incolo, cand oameni care se prezinta drept niste crestini preacuviosi o sa povesteasca cum s-au inghesuit si injurat la slujba de Inviere, sa ia Lumina aia mai devreme, cum s-au imbuibat cu mancare si cu bautura, cum s-au dus la iarba verde unde s-au imbatat iar, cum au lasat niste pet-uri prin tufisuri iar pe drumul spre casa si-au dat muie cu vreo alti 20 de soferi, ca nu-i mai incapea DN-ul pe toti. Si-o sa concluzioneze ca ca nu prea mai exista spiritul Pastelui, ca a fost bine dar scump si ca, in general, suntem o tara de cacat, "pentru ca ne-am pierdut credinta".

La fel de misto o sa fie si sa-i aud pe hipsterii care dau zilnic MUIE bisericii, pe veganii care se inchina la stejar si mananca rubarba prajita, pe imbecilii care plang de mila mieilor desi la carciuma comanda frecvent cotlete de berbecut, cum povestesc ce experiente hip si cool au avut in vacanta asta, ce misto e sa te redescoperi, sa stai de vorba cu tine, cu parintii, si ce bine e sa ai valori solide, fara sa sufle o vorba despre faptul ca vacanta asta este religioasa si ca s-au bucurat de ea tocmai datorita celor pe care ii fac prosti si primitivi pentru ca merg in patru labe in jurul bisericilor. 

Si mi-am dat seama ca mi-ar placea sa avem un prim-ministru atat de destept incat sa aiba umor negru. Sa-l aud, in mesajul de inceput de an, cum zice: "cui s-a declarat crestin la recensamant si face in vacantele religioase chestii aiurea nu i se mai platesc zilele libere, iar cine s-a declarat ateu la recensamant nu mai are zile libere de Pasti si de Craciun".

*******

Mi-au ridicat-o la fileu cei care comenteaza "ce daca nu cred, la cat dau eu din salariul meu la biserica, merit si eu cateva zile libere". Dar habar n-au cat de mare e "cotizatia" aia. Si-am calculat-o eu, pe bugetul de stat facut de Ciolos, pentru anul ala de guvernare tehnocrata. 360 de milioane de lei la salarizarea personalului bisericesc, 120 de milioane de lei pentru constructia si repararea de biserici, 14 milioane de lei pentru sprijinirea bisericilor romanesti din diaspora. In total, vreo 500 de milioane de lei pleaca din bugetul de stat la biserici. Si cum bugetul de stat e constituit in proportie de doar 15% din veniturile persoanelor fizice, rezulta ca fiecare din cei 20 de milioane de romani da anual la biserici, din banii lui, fabuloasa suma de 3,75 lei. Anual, da? 

*******

Cartile mele. Apasa pe coperta oricareia si cumpar-o, daca vrei.

w1w2w3 w5w4w6  

Pachete-Cadou: 

pachetul 1, dedicat celor care au deja unele din cartile mele - link

pachetul 2, dedicat celor nu au auzit inca de seria "Tipul din filme..." link

pachetul 3, dedicat celor care nici n-au auzit vreodata de mine: link

© 2023 Bogdan Stoica