povestea pisoiului gasit la gunoi SAU cum faci un copil sa citeasca

[parintele, copilului] - Iti iau o carte? [parintele, mie] Dati-mi si mie un Jurnal de Ghena, varianta pentru copii.

[eu, parintelui} - Nu. Lasati-l sa se uite pe ea, un pic, am facut aici o zona de citit. [eu, copilului] Poti sa o citesti pe toata, daca vrei, vreau sa stiu daca iti place. Si te rog sa fii sincer.

[parintele, mie] - Nu, ca el nu prea citeste. De-aia i-o iau...

[eu, parintelui] - Hai sa vedem amandoi daca citeste. Ca daca nu-i place, n-o sa o citeasca nici pe asta...

Cam asa au sunat dialogurile mele cu toti parintii insotiti de copii care au venit la standul Jurnal de Ghena de la SofistiCAT. Doua zile, 12 ore pe zi, intr-un ritm mai alert decat cel normal, ca la expozitia de pisici de rasa de la Romexpo au fost vreo 10.000 de vizitatori. Cand pustiul sau pustoaica se ridica de pe scaun spunand "imi place, o vreau", sau "nu-mi place", imi notam feedback-ul. Ieri, cu capul limpede, mi-am luat notitele la mana si am tras linie: 92% din copiii care au testat Jurnal de Ghena Pentru Copii - Povestea pisoiului gasit la gunoi au zis ca e o carte misto. Si mi-am dat seama ca povestile cu oameni care descopera din greseala lucruri importante si misto sunt reale. Cartea asta este un astfel de lucru.

Dau un pic timpul inapoi: succesul celor trei volume din Tipul din filme nu exista mi-a adus un volum de feedback enorm. Peste o mie de mesaje, cateva sute de fotografii si alte cateva sute de intrebari. Daca eu chiar asa sunt, daca chiar asa a fost, daca tipa aia chiar exista, daca... Cautam o solutie, o forma de a face un making-off care sa raspunda curiozitatii generale. Cum faci, insa, un making-off la o carte? Cautam un format, o idee, cand mi-au picat ochii pe motanelul gasit acum cateva luni la ghena si care era deja foarte popular printre cititoarele mele.

Cum ar fi ca pisica sa dea din casa, sa faca misto de mine, sa explice unele texte din Tipul din filme? Cum ar fi ca toata povestea asta sa fie spusa din perspectiva specifica unui copil de pisica, obraznic, dar naiv? Cum ar fi sa fie desene acolo unde vocabularul nu-l ajuta pe autor sa explice, exact cum face un copil?

In doua saptamani, Jurnal de Ghena a fost gata. Vanzarile mi-au confirmat ca nu gresisem deloc: cititoarele mele o cumparau si se amuzau copios. Aparuse, insa, o noua problema:

"Stii, copilul a vazut cartea prin casa. A vazut coperta, moaca simpatica a lui Ghena si acum vrea sa o citeasca. L-am lasat sa citeasca cateva pagini, mai "curate", dar cartea e plina de mascari, nu pot sa i-o dau, desi insista sa vada ce-a facut pisica..."

A trebuit sa primesc 30-40 de mesaje similare ca sa ma prind ca in Jurnal de Ghena sta ascunsa o carte pentru copii. Ca daca scot aluziile sexuale, limbajul nepotrivit pentru un copil si introduc mai multe din intamplarile lui obisnuite, curiozitatea cu care se uita la televizor, modul in care imi distruge lucrurile, tabieturile lui, se va vedea doar povestea unui pisoi dement si amuzant. Si ca pot raspunde altfel curiozitatii unor mii de femei lasand motanul sa fie vehicul spre lumea cartilor pentru o droaie de copii, care, uite, sunt atrasi de moaca lui simpatica. Si-am facut-o. Asa cum fabricantii de bere scot sortimente cu alcool si fara alcool, Jurnal de Ghena a devenit saptamana trecuta prima carte din Romania scoasa in doua variante: pentru adulti si pentru copii. De-aia m-am dus la SofistiCat: sa vad daca piata de carte din Romania e pregatita pentru asa ceva.

Esteeee!

Probabil ca la standul Jurnal de Ghena au venit vreo mie de persoane. Jumatate erau copii. Conform notitelor, am asezat pe scaune, la cititul de proba, cam 250 de copii. Si, cum ziceam mai sus, 92% dintre ei au zis ca le place cartea. Inclusiv cei despre care parintii ziceau ca nu prea citesc! Au fost chiar cateva faze amuzante in care parintele accepta propunerea mea asa, din politete, si pe urma se uita uluit cum copilul lui, cel care nu citeste, dadea paginile una dupa alta, fara sa ridice privirea din carte. Si am primit priviri de-alea, cum numai parintii ofera, gen: "multumesc pentru chestia asta, cred ca aici tocmai s-a intamplat ceva foarte misto".

Iar de duminica seara, dupa SofistiCAT, am inceput sa primesc si alt fel de feedback. 

  • "cartea e delicioasa"
  • "sper ca va urma inca un volum"
  • "al meu n-a lasat cartea din mana pana nu a terminat-o"
  • "lui Ingrid i-a placut foarte mult, felicitari"
  • "acum se uita pe pagina de facebook a lui Ghena si se gandeste ce a o sa apara in volumul doi"

Recapitulam: Am testat o carte despre o pisica la o manifestare unde era plin de iubitori de pisici, nu de iubitori de carti. Si ghici ce? Sinergia s-a produs, iar copiii care de obicei nu citesc au citit de-au rupt. Cum sa nu ma simt foarte bine?

Si acum, cand scriu, realizez ca stiam asta. Ca exact asa am procedat cu fiica mea, cand era mica si prefera papusile si tableta, cartilor. Mi-am adus aminte cum am cautat pe net mici texte si imagini cu personajele ei preferate si cum ii scoteam, la centre xerox, carticele de 8-16 pagini cu hannah montana, sponge bob, printesa nustiucum si chiar cu potaia pe care o gasise pe strada. Cum le devora, cum povestea la scoala despre cartile ei si cum ma intrebau parintii la sedinte "nu va suparati, de unde ii tot luati cartile alea Mirunei, ca noi nu le gasim nicaieri?"

N-o sa mai tiparim Jurnal de Ghena pentru adulti. Cand se termina stocul de carti, pisoiul needucat cu limbaj de Ghena va disparea. Jurnal de Ghena va deveni numele unei serii de carti in care Povestea Pisoiului Gasit la Gunoi va primi o continuare cat de curand, si inca una, toate vizand exact copiii care nu vor sa citeasca. Ca sa citeasca. Ca sa devina niste adulti misto, cu vocabular consistent, umor, imaginatie, care sa poata sa-si sustina punctele de vedere si sa-si exprime emotiile si care sa manifeste dragoste pentru oameni si animale, deopotriva.

Jurnal de Ghena (pentru adulti) se poate comanda doar de aici: 

 

Pana cand ajunge in librarii, Jurnal de Ghena Pentru Copii poate fi comandata doar de aici:
Povestea pisoiului găsit la gunoi este o carte neobișnuită, scrisă și ilustrată de cel mai frumos, deștept și ingenios pisoi din lume: Ghenă. Are idei strălucite despre cum va inventa o mulțime de lucruri când va fi mare. Își scoate din sărite tot timpul omul de companie, deși pe nedrept, fiindcă e absolut nevinovat. Visează la o lume în care el să facă toate regulile, bobițele să fie peste tot, iar mângâierile și joaca să nu aibă sfârșit. Copiii vor fi încântați să-i citească aventurile lui Ghenă. Pentru că, în multe privințe, copiii de pisici sunt asemănători copiilor de oameni.
 

Iar tampeniile pe care le face zilnic cel mai cretin pisoi din lume sunt aici: 

Daca te intreaba fiul sau fiica ta ceva despre cartea asta, spune-i ca a scris-o chiar pisoiul gasit la gunoi de un scriitor si ca acum motanelul e intr-o competitie cu el, care scoate mai multe carti misto.

© 2023 Bogdan Stoica