te simti mai bine cand mananci un pui fericit? serios?

Nu stiu ce efect are asupra voastra reclama Agricola, cu puiul fericit, dar eu nu mai pot nici sa ma uit la produsele lor, in magazine. Nu prea mananc pui, dar mai cumpar, rar, pipote sau ficatei. Dar si daca as manca, as alege alta marca. Nu Agricola. N-as suporta sa mananc pui fericiti.

Ma si vad, ca in filmele horror. Vad puiul ala jucandu-se fericit, printre alti pui fericiti, cand brusc apare o gheara metalica care-l apuca, ii smulge capul, si aripile, ii opareste corpul si-l arunca intr-o punga care este urcata intr-un camion pe care scrie "Agricola". Imi imaginez socul pe care-l are bietul pui fericit, cand afla ca fericirea e atat de scurta, iar destinul atat de crud. 

Nu am nimic cu produsele Agricola, dar cu reclama la produsele Agricola chiar am. Dincolo de faptul ca tag-ul "56" e sustinut prost (cum ca nu poti face o friptura buna in mai putin de 56 de minute, desi poti) reclama transmite niste chestii de cacat:

  • Transmite ca noi, oamenii, mancatori de pui, suntem cruzi. Ca mancam mai cu placere un pui fericit decat unul nefericit (na, daca nu reactionam pozitiv la chestia asta, nu se introducea acest mesaj in reclame). 
  • Transmite ca destinul, in general, e implacabil si dur. Ca fiecare vietate care se simte fericita este indreptatita sa creada ca cineva o va distruge si eventual manca doar pentru ca fericirea ei are gust bun. 
  • Transmite ca suntem lacomi, rai si impulsivi. Ca puiul ar putea trai fericit si 90, si 200 de zile, dar dupa 56 de zile cineva nu se mai poate abtine si ii ia capatana. 
Cliseul, in ansamblu, e si mai nociv. Orice dictator are o perioada buna, dupa care trece la rele. Orice escrocherie incepe cu o perioada frumoasa, in care victima se simte grozav. Chiar: ma intreb cum se uita la reclama tipa luata de sotie acum doua luni si pocnita zilele trecute. Cum suna, in mintea ei: "56 de zile de fericire si pe urma ... jap!"

Deci nu fuck Agricola, ci fuck agentia de publicitate care se ocupa de Agricola. De ce nu i-a zis produsului pui gustos, pui crescut sanatos, pui crescut cu grija.... Ce-i cu fericirea asta care se termina intre dintii mei, de unde mama dracului ideea ca e mai misto sa mananci o vietate fericita decat una nefericita?

Si ca sa va demonstrez ca avem de-a face cu o agentie de publicitate de amatori, care nu s-a gandit deloc la nuante cand a facut mizeria aia de clip, va aduc aminte ca in spotul Agricola apar doua produse: Puiul Fericit si Puiul Fermierului. Asa cum e construita povestea, se nasc cateva intrebari:

1. Sa inteleg ca Puiul Fericit nu creste la ferma? Dar unde? Cum sa fie un pui fericit, daca nu e la ferma, cu alti pui?

2. Sa inteleg ca Puiul Fermierului nu e fericit? Pai de ce? Fermierul e rau cu el?

 

 
Nu, nu m-a platit nimeni sa ma iau de Agricola, sau de agentia lor de publicitate. Eu imi castig banii facand fotografii si scriind carti. Apasa pe coperta oricarei din cartile de mai jos si cumpar-o, daca vrei sa faci o tipa fericita mai mult de 56 de minute:

Media

© 2019 Bogdan Stoica