Cine e, pe bune, Eduard Hellvig, noul director al SRI?

Stiati ca actualul director al SRI a avut legaturi cu Fundatia Soros? Sau ca are un frate care lucreaza nemijlocit cu romanii din diaspora? Ca sotia sa a lucrat pentru o firma elvetiana fondata de cetateni egipteni? Sau ca a lucrat toata viata cu persoane aflate in promixitatea presedintiei Romaniei? Nu stiati, nu?

Pe net apar vreo 5-6 CV-uri ale actualului director al SRI, Eduard Hellvig. Nici unul complet, asa ca le-am compilat si verificat cat s-a putut. Rezultatul? Cititi si concluzionati ce vreti.

……………………..

Nume complet - Eduard Raul Hellvig. Nascut pe 27 octombrie 1974, in Zalau. Casatorit cu Andreea Oana Hellvig, medic. O fiica, S. Hellvig.

1986 – intra la Colegiului Naţional ”Silvania” Zalău (la acea vreme, Liceul de Matematică - Fizică). Este caracterizat ca fiind un elev destept.

1993 – incepe studiile la Ştiinţe Politice, Universitatea "Babeş Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administraţie Publică.

1995 - obtine o bursa a Fundatiei Soros pentru o Societate Deschisa pentru proiectul “Cine guverneaza sau cine detine puterea în România?”. Informatia asta nu e sigura, dar ma sperie, din nou, ca Hellvig isi propusese, la 21 de ani, sa raspunda la intrebarea asta.

1996 - coordonator programe Fundatia Soros, filiala Cluj. O informatie greu de verificat.

1996 - director de Programe al “Institutului de Analiza Politica” Cluj-Napoca. N-am gasit institutul asta, asa ca punem si informatia asta la “neverificate”.

1997 – Hellvig termina facultatea, renunta la jobul de Director de Programe al “Institutului de Analiza Politica” Cluj-Napoca, isi ia licenta de broker BVB si se angajeaza ca broker la TVM SA. O firma interesanta, in care era bagat si Dinu Patriciu. Pe vremea aceea, TVM era mai mare decat Gelsor. Interesant e ca operatiunile de pe Bursa, care l-au bagat la puscarie pe Sorin Roșca-Stanescu, au fost facute tot prin TVM SA, dar in 2004.

1998 – Hellvig renunta la jobul de broker la TVM SA si devine consilier politic al fostului vicepresedinte PNL Horia Rusu, decedat in 2001.

1999 – Hellvig devine absolvent al Şcolii de Vară organizata de Centrul de Studii Post-Comuniste, Universitatea Maryland College Park, Centrul de Studii Post-Comuniste şi Fundaţia Soros.

1999 - 2000 - Consilier al Ministrului de Interne Dudu Ionescu (PC, ex PNTCD), in cabinetul Mugur Isarescu. In 1999, fratele sau, Robert Hellvig, director interimar al Agentiei pentru Dezvoltare si Promovare din cadrul CJ Iasi, este acuzat de fals si uz de fals, in legatura cu niste chitante de cazare la "Hanul lui Manuc" din Bucuresti. Desi in raport se propunea desfacerea contractului de munca, i s-a permis sa-si faca transferul la SC "Mica Industrie" din Iasi.

2000 – Hellvig devine seful staff-ului de campanie al candidatului independent la presedintia României, Mugur Isarescu.

2001 - devine director al Institutului de Studii Sociale

2003 – renunta la postul de director al Institutului de Studii Sociale si incepe studiile la Scoala Naţională de Studii Politice şi Administraţie Publică (SNSPA), Bucureşti

2003 – se inscrie in Partidul Umanist; devine consilier al primarului de Oradea, Petru Filip. Acum, Petru Filip este senator PSD, dupa ce a fost europarlamentar, pentru un an.

2004 – devine director executiv al Sintezis Romania, pe atunci o firma ce-i apartine lui Andrei Bondor, romanul care i-a oferit medalia de aur a Campionatului Mondial de Judo Al Veteranilor actualului preşedinte al SUA, Donald Trump. Prieten bun cu Vizer. Care e prieten cu Putin.

2004 - Preşedinte interimar PUR Bihor

2004 - 2008 - Deputat PUR în Parlamentul României; secretar al Comisiei pentru Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala; membru al Adunarii Parlamentare NATO; isi suspenda jobul de director la Sintezis

2005 – renunta la functia de presedinte interimar la PUR Bihor si incepe cursurile la Colegiul National de Aparare, Universitatea Carol I, Bucureşti, pe care le termina in acelasi an.

2006 – termina cursurile Centrului European de Studii de Securitate SES “George C.Marshall” si devine europarlamentar; membru al Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor; Comisia pentru Comert International INTA; Subcomisia pentru Securitate si Aparare – SEDE

2007 - Andreea Hellvig, sotia lui, figurează în declarația de avere a soțului cu venituri de la Sprint Pharma SRL pentru “PR & REL. GUV”. Sprint Pharma, fondata de cinci cetateni egipteni, importa din Elvetia produse naturiste - suplimente nutritive si vitamine. Ca director la Sprint Pharma apare Ibrahim Abouzeid, nume similar cu managerul Montavit, o alta companie medicala, similara cu Sprint Pharma, si ea cu operatiuni in Romania.

2008 – Hellvig se inscrie in PNL si apare ca actionar cu 50% in firma Adinvent SRL Cluj Napoca, specializata in prelucrarea datelor, administrarea paginilor web și activități conexe, dupa ce primeste 10% din firma asta in 2007, de la Mihai si Nicolae Tobosaru. Nicolae Tobosaru este autorul celebrei scrisori către Uniunea Europeana, semnata de vreo 60 de intelectuali romani, care certa UE ca intervine in demiterea prin referendum a lui Traian Basescu. Scrisoarea contine si prima referire directa la actualul presedinte Klaus Iohannis. (Pasaj relevant: “Președintele Băsescu vorbește deschis și liber despre rolul său de jucător, în ciuda faptului că un atare rol contravine definiției constituționale a Președintelui României ca mediator. Alte incidente confirmă temerile noastre referitoare la modul în care Presedintele Băsescu își înțelege competențele:  În 2009, Parlamentul a votat o moțiune de cenzură împotriva guvernului, care a fost demis în conformitate cu legea. Președintele a refuzat să accepte propunerea majorității, cum se cuvenea, și nu l-a desemnat drept Prim Ministru pe dl Klaus Johannis, susținut de o largă majoritate, ci a prelungit mandatul guvernului demis, doar ca să fie sigur că o echipă favorabilă îi va organiza realegerea ca Președinte al României)”. Firma Adinvent dispare din declaratiile de avere ulterioare anului 2009.

2009 – Hellvig devine Doctor în Ştiinţe Politice, la Scoala Naţională de Studii Politice şi Administraţie Publică (SNSPA) si este numit seful staff-ului de campanie pentru Crin Antonescu la alegerile prezidentiale.

2011 – devine Secretar General al Partidului Naţional Liberal, in locul lui Radu Stroe, numit de Crin Antonescu. Apare ca incasand 14.000 de lei pentru consultanta, de la Dib Media Consultancy, firma lui Dan Mihalache. Este firma care i-a adus lui Dan Mihalache, ca secretar general adjunct al Guvernului, cu rang de Secretar de Stat, o acuzatie de incompatibilitate din partea ANI, pentru ca era si functionar public, si administrator al firmei.

2012 – mai – septembrie – este numit Ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, Guvernul României, cabinetul Ponta 1

2012 – iunie – il numeste pe Daniel Ilina la ANL. E un nume celebru, cautati pe net.

2012 – noiembrie - deputat USL în circumscripţia electorală nr.25 ILFOV, colegiul uninominal nr.4; membru in Comisia pentru afaceri europene; Comisia pentru politică externă; Delegaţia la Adunarea Parlamentară a NATO; Grupul parlamentar de prietenie cu Ungaria; Grupul parlamentar de prietenie cu Republica Guineea. Isi da demisia pe 3 septembrie 201 si este inlocuit cu Andrei Daniel Gheorghe.

2012 – devine presedintele Asociatiei Nonguvernamentale Centrul pentru Dialog Euro-Atlantic si membru al Institutului Liberal IC Bratianu

2012 – potrivit declaratiei de avere, se imprumuta de 145.000 de euro de la socrul sau, Viorel Dumitras (nepot al fostului ministru de Interne PNTCD Gavril Dejeu), fost şef al Inspectoratelor de Poliţie Sălaj şi Bihor. Imprumutul ii aduce o cercetare din partea ANI. Nimeni nu intreaba de provenienta banilor, desi in 2009, Viorel Dumitraș a fost demis de la sefia Inspectoratului de Poliție Bihor de către ministrul de Interne Ioan Rus, pentru implicarea în scandalul Adrian Tarau, fiul prefectului de Bihor, acuzat de complicitate la infractiunea de contrabanda.

2013 – Hellvig devine vicepreședinte Camera Deputaţilor. Imediat dupa numire, fratele sau, Robert-Claudiu Hellvig, este numit consul la Consulatul României la Castellon, Spania. Funcţii: acordarea de asistenţă consulară cetăţenilor români domiciliaţi sau aflaţi temporar în în aria de competenţă a oficiului consular, protejarea şi promovarea intereselor acestora. Robert-Claudiu Hellvig este din Zalău, însă locuieşte de câţiva ani în Spania. În declaraţia sa de avere apar cinci proprietăţi în Zalau, Ortelec, Timişoara şi în două oraşe spaniole. Cinci, da?

2014 – Hellvig devine europarlamentar, din nou. Intra in: Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor; Comisia pentru industrie, cercetare şi energie; Subcomisia pentru securitate şi apărare; Delegația la Comisia parlamentară de cooperare UE-Moldova; Delegația la Adunarea Parlamentară Euronest;

2014 – 12 iunie - Klaus Iohannis, in cadrul unei conferințe de presă, pronunța greșit numele colegilor săi de partid. Gigel Știrbu a devenit Gigel Stârbu, iar Eduard Hellvig a devenit Eduard Helviș. Prezumtia logica este ca nu ii cunoaste atat de bine, desi cateva luni mai tarziu il nominalizeaza pe Hellvig la SRI.

2014 – 24 noiembrie - Eduard Hellvig anunta intr-un interviu ca nu va face parte din echipa de consilieri prezidentiali ai presedintelui ales Klaus Iohannis, mentionand ca va ramane europarlamentar. “Lucrez de multi ani cu domnul Iohannis. Sunt onorat ca am lucrat in campania prezidentiala. Eu am inceput o campanie la nivel european, ca europarlamentar, si vreau sa raman ancorat in acest proiect. Cred ca putem face lucruri bune si la nivelul Parlamentului european. Dansul stie optiunea mea si nu s-a pus in discutie o asemenea propunere. Deci, voi ramane europarlamentar”, a spus Hellvig, pentru Adevarul.

2014 – 19 decembrie – alt interviu, pe evz.ro, cu Dan Andronic. Intrebare: “Au apărut speculații privind o posibilă nominalizare a dvs. la SRI sau SIE. Ce ați răspunde în cazul în care Klaus Iohannis v-ar face o asemenea propunere?” Raspuns Eduard Hellvig: “Iarăși zvonuri! Mă feresc din principiu să comentez asemenea speculații aruncate în zona publică de diverși ”binevoitori”. E evident că e vorba de oameni care n-au înțeles încă logica de acțiune a președintelui Iohannis, de aceea sunt mereu surprinși la fiecare pas al său. Oricum, discuția este prematură, indiferent de cine ar fi vorba. La conducerea SRI și SIE se află profesioniști incontestabili, iar la nivelul acestor instituții esențiale pentru siguranța națională orice schimbare trebuie să fie justificată și foarte bine cumpănită și pregătită”.

19 februarie 2015 – Presedintele Klaus Iohannis il propune pe Eduard Hellvig ca director al SRI. Din senin. Apar semnale ca presedintele nu s-a consultat cu partenerii britanici si americani. Tony Blair vine din senin la Bucuresti, iar votul de incredere din Parlament se amana fara motiv.

2015 – 2 martie – Eduard Hellvig primeste votul de incredere si depune juramantul ca director al SRI. Pana la aceasta data, in doua saptamani de aparente dezbateri si investigatii, nimeni nu publica un CV al directorului SRI cel putin la fel de complet ca cel pe care l-ati citit acum. Nimeni nu pune intrebari despre entitatile asociate sotiei sau fratelui sau. Nimeni nu analizeaza negarea interesului pentru SRI cu doar doua luni inainte de numirea sa. Si asta e destul de trist, in conditiile in care presa traieste, in aceste zile, din “dezvaluiri”.

Declaratia sa de avere, depusa la numirea sa la sefia SRI, nu aminteste deloc despre cei 145.000 de euro imprumutati de la socru. Apare insa o declaratie interesanta a lui Hellvig: că soţia sa nu este "foarte încântată" de schimbarea financiară presupusă de trecererea de la salariul de europarlamentar la cel de şef al SRI, arătând că a "avut discuţii acasă". Femeia are dreptate: ca europarlamentar, Eduard Hellvig a castigat peste 200.000 de euro in 2014. Cu o casa in Voluntari, Ilfov, detinuta din 2005 (cand era deputat PUR), o Skoda si 60.000 de euro in cont, Eduard Hellvig accepta sa conduca cel mai important serviciu secret romanesc.

In 2015, casa din Voluntari dispare din acte. Apare tranzactia, in valoare de 150.000 de euro, si brusc reapare datoria, de 145.000 de euro, catre socru. Ii vedem si leafa lui Hellvig: 9.000 de lei net lunar. Subtire, fata de cei 8.000 de euro lunar ca eurodeputat. In conturi sunt cam 160.000 de euro. Ca norma de hrana, Hellvig primeste cam 10.000 de lei.

In 2016, dispare si casa din Bihor, vanduta contra sumei de 95.000 de euro. Nu mai e nici Skoda, dar apare o masina Mercedes. SRI ii achita lui Hellvig cam 15.000 de lei, net, lunar. In conturi sunt vreo 270.000 de euro. Ca norma de hrana, Hellvig primeste cam 12.000 de lei.

In 2017, apar doua terenuri in posesia lui Hellvig, ambele in Ilfov. Ce-o face cu 3.700 de metri numai el stie. Apare si un ceas de 29.000 de lei. In conturi mai sunt doar 130.000 de euro, leafa lunara neta e cam de 12.000 de lei, si apare o donatie, misterioasa, pe numele sau si al sotiei. Ca norma de hrana, Hellvig primeste cam 10.000 de lei.

 

 

 

© 2019 Bogdan Stoica