povestea urâtă din spatele atacului la Institutul Levantului

*** Levantul este o denumire generică pentru leagănul civilizaţiei omenești, adică zona din jurul Mediteranei. Prima cultură umană cunoscută, Natufian, s-a dezvoltat aici acum vreo 10.000 de ani și a ajuns până pe teritoriul României, pe la Băile Herculane. Până în ziua de azi, oricum s-au numit ele (mesopotamiene, persane, greco-romane, turco-ilirice), civilizațiile Levantului s-au tot ciocnit cu civilizațiile Occidentului. Iar ciocnirile au avut destul de des pe la noi prin curte. 

Sper sa nu ma suspecteaza cineva ca sunt fan Emil Constantinescu. A fost cel mai slab presedinte al Romaniei, atat de slab incat a adus la putere un PDSR de care era sa nu mai scapam. Un profesoras oarecare, care s-a crezut Cuza. Un nimeni al influentei internationale, un mediocru al politicii. In afara de geologie si bun simt, Emil Constantinescu n-a oferit nimic Romaniei. Cumva, insa, m-am bucurat cand a fost pus sef peste Institutul Levantului, pentru ca e nevoie de institutia aia. Ca sa stim exact cine suntem, e bine sa vedem cine am fost, in raport cu vecinii. Ca sa nu mai patim ca la Centenarul de o suta de ani de Romanie Moderna, cand lipsa totala de informatii esentiale a facut ca cel mai important moment din istoria noastra sa fie celebrat ca un majorat, unde toti cretinii se imbata si danseaza pe manele.

In egala masura, mi s-a parut mega de cacat atacul la Institutul Levantului, desfasurat de Dan Barna si Dacian Ciolos. Pentru ca a avut o particularitate. Cei doi nu au cerut, cum au cerut in alte institutii, demiterea cuiva ca sa-si puna ei oamenii acolo. Nu, nene. Au cerut desfiintarea institutului. Au prezentat cheltuielile salariale ca pe o risipa, iar cercetarile - ca pe un pretext pentru a lua salariile. 

M-am uitat si eu pe cheltuielile alea salariale. Vreo 800.000 de euro pentru vreo 30 de oameni. Pe an. Adica vreo 2200 de euro brut lunar pe cap de om. Adica vreo 6.000 de lei in mana pe cap de cercetator, mai putin decat un consilier parlamentar. Cer ce ta tor. Nu femeie de serviciu, nu consilier parlamentar. Cercetatorul este un nene care citeste cate o roaba de carti ca sa fie sigur ca fraza pe care o scrie e corecta macar urmatoarea suta de ani.

Miza financiara - risipa, cum ar zice Dan Barna - este atat de mica, incat este clar ca este doar un pretext. Cel mai proabbil, cei doi vor inchiderea institutului care cerceteaza istoria Romaniei fix pentru ca nu o cerceteaza in acel spatiu controlat politic, in scoli, licee, universitati, muzee. Pentru ca oricat vor deveni ei de smecheri, nu vor putea sa sune si sa dicteze o fraza. Mai pe scurt, ca mi-e lene sa mai explic, celor doi le pute istoria reala a Romaniei si vor sa elimine orice risc ca ea sa fie scrisa, vreodata, corect. Sa nu cumva sa ne dam seama ca marile puteri ne-au vrut mereu binele, si cateodata ni l-au luat cu forta. 

Nu zic ca la Institutul Levantului se scrie, azi, ceva notabil. Habar n-am. Dar mie imi place ideea ca exista, undeva, o insula unde istoricii sunt independenti, iar istoria nu e scrisa doar de cei care castiga bataliile.  

Adaug, la final, ca ma asteptam la alti purtatori de mesaje decat acestia. Ciolos, unul care a trait tot timpul de pe urma statului roman. Barna, unul care a incasat bani din contracte semnate cu CJ-ul condus de Liviu Dragnea.  Si, cu voia dumneavoastra, il adaug si pe cel de-al treilea inamic spontan al Institutului Levantului: Gabriel Liiceanu. Adica fix ăla care s-a autoprivatizat pe nici doi bani cu cea mai smechera editura comunistă, pe care a transformat-o in Humanitas. Trei profitori ai faptului ca românul nu-și știe istoria, o uită repede sau o știe prost. 

cărțile mele sunt pe https://bogdanstoica.ro/shop

pentru o istorie scrisa pe un ton accesibil, iti recomand colectia Strabunicii.

© 2023 Bogdan Stoica