O posibila explicatie a violentei nejustificate a Jandarmeriei Romane

N-am fost fanul mitingului diasporei, pentru ca nu am vazut, cum n-am vazut nici la celelalte mitinguri din ultimii doi ani, efectul. A fost inca o manifestare degeaba din perspectiva celor care au participat. N-a fost degeaba pentru partidele politice de dreapta, atat de lipsite de viziune, de lideri charismatici si de proiecte de tara incat singura lor varianta de crestere e sa inflameze periodic spiritele si sa mai ciuguleasca cate un procent-doua de intentie de vot. Din perspectiva asta, pe langa celebrul #muiePSD, pe care eu il spun din cauza dezastrului economic in care ne-au varat cele trei guverne Dragnea, adaug si un voios #muieUSR si un vesel #muiePNL. Pentru ca ambele partide se poarta exact cum se purta partidul nationalist al lui Hitler la debutul anilor 30: cultiva ura si atat.

Ca fost jurnalist, am inteles mai bine ca altii de ce era musai ca jandarmii sa evacueze Piata Victoriei la ora 11.00. Primisera ordin, iar cand porti o uniforma, executi ordinul, nu-l despici in patru ca la o dezbatere a Grupului de Dialog Social. Logic era ca oamenii sa plece acasa, dupa somatiile de rigoare, iar jandarmii sa redea perimetrul ala functiilor sale obisnuite. Iar daca oamenii nu plecau, trebuiau impinsi, cu cordoane. Nu gazati, nu batuti. 

N-am inteles, insa, ce-a fost cu violenta aia gratuita, de la evacuarea pietei. Cu batutul oamenilor care nu plecau acasa, dar nici nu sareau la bataie. O suta de jandarmi cu darul vorbirii, imbracati normal, ar fi evacuat piata aia in 30 de minute. Nu era nevoie de batut crunt tot ce parea ostil, mai ales ca 90% dintre oameni nu erau ostili. Cat despre cei ostili, despre manifestantii violenti de la mitingul Diasporei: va asigur ca nu-s din galeriile echipelor de fotbal. Am mai scris-o pe aici: toti baietii duri din galerii, cateva sute pentru fiecare echipa, sunt cunoscuti politiei si jandarmeriei la nivel de detaliu, cu nume, prenume, adresa, poza, porecla, droguri consumate, ocupatie, prieteni buni. Daca ultrasii erau cei responsabili de violentele din 10 august, politia ar fi ajuns la ei acasa pana sambata dimineata. "Cine au fost batausii de pe 10 august?" este, pentru mine, chestiunea-cheie din povestea asta mizerabila. Si daca nici un partid si nici un ziar nu da in branci sa afle, va asigur ca avem de-a face cu un blat politic intre toate partidele si toate serviciile secrete. 

Las deoparte misteriosii agresori ai jandarmilor si ma intorc la violenta atroce a baietilor in uniforme. Ma indoiesc sincer ca cineva le-a dat ordin sa bata femei si copii, batrani si tineri pasnici. Un astfel de ordin ar fi ramas in inregistrarile radio, in rapoarte si ar fi existat cel putin un jandarm care sa-l confirme. Singura explicatie plauzibila ramane, atunci, cultura organizationala a jandarmeriei. Poate ca asa fac ei. Asa se simt ei bine. Asa sunt invatati. Asa li se spune, cand devin jandarmi, ca se vor impune, ca vor transmite semnalul ca ei sunt cei smecheri. 

Pana sambata, 18 august, chestia asta a fost doar o presupunere, pentru ca nu pricepeam de ce ai antrena asa niste oameni meniti sa faca ordine. Acum, insa, sunt destul de sigur ca asa e. Pentru ca am gasit ceva, intr-un ziar romanesc de dupa Revolutie. O stire care, citita in zilele astea, mi-a dat fiori reci pe spate. Citeste-o si tu, integral, ca sa intelegi. 

ilies

Am citit de cateva ori, sa vad daca nu cumva ma lasa ochii: "numerosi mineri s-au oferit deja ca voluntari"...

Mineri, in prima generatie de jandarmi.... Actualii veterani, respectati, temuti, influenti.... Cei care formeaza bobocii....

 Sigur, poate fi doar o petarda de presa. O alegatie a unui jurnalist strain prost informat, cum sunt inca destui cei care scriu despre Romania. Inainte de a ma acuza de fakenews si supozitii bazate pe nimic, gandeste-te, insa, ca informatia asta poate fi verificata. The Times are o arhiva. France Presse are si ea arhiva. Nu in ultimul rand, orice jurnalist din Romania poate cere, Jandarmeriei Romane, urmatoarele doua informatii:

  • 1. Locul de munca anterior, conform actelor de angajare ale primei generatii de jandarmi romani, altii decat cei proveniti din Comandamentul Trupelor de Pază şi Ordine al Ministerului de Interne (conform legii infiintarii jandarmeriei nr.40 din 18.12.1990).
  • 2. Cati din cei care au, la rubrica locul de munca anterior, vreuna din minele din Valea Jiului, au fost / sunt angajati ai Jandarmeriei Romane si ce functii au? 

Si gata. Nu vom rezolva nimic, dar macar vom sti daca Jandarmeria Romana este doar un mutant al acelor hoarde salbatice de mineri, care au scaldat Bucurestiul in sange, de doua ori. 

In incheiere, trei lucruri:

  • Nu va asteptati ca Ion Iliescu sa confirme sau sa infirme asa ceva. Lepra e prea bine antrenata in manevre de evitare, escamotare etc.
  • Nu am de gand sa divulg nici ziarul in care a aparut stirea, nici ziua aparitiei ei, pentru ca sunt sigur ca mizerabilele partide de opozitie vor confisca pur si simplu informatia, folosind-o in scopuri electorale, iar mizerabilul partid de guvernare va fabrica cateva povesti menite sa decredibilizeze sursa. Va asigur ca ziarul exista in cel putin un exemplar: cel pe care-l am eu.
  • Indiferent daca eu divulg aceste detalii, nu uitati ca orice jurnalist poate face investigatia sugerata mai sus. Investigatia pulii, intre noi fie vorba: scrii doua emailuri la The Times si la France Presse in care te milogesti de ei in numele democratiei si unul Jandarmeriei, care incepe cu "in baza Legii 544, privind accesul la...". Pula mea, pana si Tolo poate face "ancheta" asta...

Chiar daca vi se pare sau vi s-a spus ca am un scop in chestia asta, va asigur ca am scris-o doar din perspectiva mea de tata de fata. Nu-mi place violenta la adresa femeilor, as pedepsi-o cu ani grei de puscarie si nu vreau sa las fiicei mele o societate in care unii oamenii sunt batuti degeaba de alti oameni crescuti ca niste pitbuli chiar de catre stat. Nu traim in Germania nazista sau intr-o dictatura sudamericana, desii unii dintre politicienii nostri par sa creada asta. Sper din toata inima ca informatia nu se sustine, dar, daca e adevarata, as dori, pur si simplu, concedierea tuturor jandarmilor existenti si angajarea altora noi, sanatosi la cap.

Cum stiti deja, eu nu mai practic jurnalismul. Traiesc din carti, in bula mea, si mi-e bine asa.

© 2023 Bogdan Stoica