cum a ajuns facebook cel mai cenzurat loc de pe net

Azi m-a amenintat unul. Mi-a scris un email in care scrie negru pe alb ca daca mai fac ..... n-o sa mai am nici net si nici blog. Ma ameninta, asadar. Exact cum scrie in Codul Penal, art. 206: "fapta de a ameninţa o persoană cu săvârşirea unei infracţiuni sau a unei fapte păgubitoare îndreptate împotriva sa ori a altei persoane, dacă este de natură să îi producă o stare de temere", si care se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an. Logic, l-am cautat pe net, dupa adresa de email si i-am gasit doua conturi, pe doua platforme de comunicare. Intr-una are la vedere o fotografie, mobilul si emailul, iar in cealalta numele complet, data nasterii si jobul actual. 

Dar nu pot sa-i divulg identitatea, desi poate face asta si altor oameni, pe care nu-i doare-n pula, ca pe mine, de amenintarile lui. 

Daca-i difuzez imaginea, linkul va fi dat jos de facebook, pentru ca incalca "dreptul la imagine al altei persoane". Daca-i difuzez emailul sau mobilul, pot fi acuzat de incalcarea legii privind datele personale, iar postarea va fi stearsa de facebook. In ambele situatii, facebook poate decide chiar inchiderea paginii mele, pe motiv ca a incalcat "standardele comunitatii".

Asa ca nu-mi ramane decat sa-i fac plangere penala trepanatului. Ca la art206 din Codul Penal asa scrie, ca "acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate". Dar n-am nici un chef sa o fac. O sa ma sune ma-sa, plangand, ca-mi da butelia, numa' sa-l iert, avocatul o sa ii vanda casa ca sa-l aranjeze pe dobitoc doar cu o amenda penala, nu cu bulau.

Ar fi fost mai simplu daca facebook ar fi fost o retea sociala in care standardele comunitatii sunt scrise de oameni normali la cap si ar fi fost specifice fiecarei tari din lume. In care postarea mea ar fi fost ceea ce este, un semnal de alarma. Dar facebook nu este asa ceva. E doar o masina de facut bani. Pentru ca am voie sa platesc niste postari. Facebook n-are nici o problema sa faca bani din postari si linkuri care incita - asa cum se vede mai sus, la incalcarea dreptului la imagine si alte nenorociri.

In fiecare zi, Facebook ni se dezvaluie asa cum este de fapt: un morman de gunoi digital, in care niste algoritmi de cacat invata din comportamentul real a milioane de oligofreni si din comportamentul simulat a milioane de conturi false. Iar eu, daca vreau sa ma asigur ca amenintarea nu se va concretiza, trebuie sa nenorocesc familia unui prost. 

Cu ocazia asta mi-a venit o idee. Cum s-ar putea face un protest dedicat impotriva facebook, chiar pe facebook. Revin in cateva zile. 

 

pana atunci, amuza o tipa misto cu o carte misto: 

w1 w2 w3 w4 w6  

© 2023 Bogdan Stoica