Alo, geniile de la Orange şi Apple, îmi furnizaţi şi mie un serviciu de blocare a apelurilor?

Pe Facebook, poti bloca pe cineva, daca nu-ti convine sa interactionezi cu el. Daca de pe o adresa de email te agaseaza cineva, poţi marca adresa ca spam si ai scapat de mesaje. Telefoanele mobile produse de Apple, adica cele mai populare instrumente de comunicare din lume, nu au, din pacate, o asemenea functie. Asa ca nu pot bloca apelurile primite de la anumite numere, desi n-am nici un chef sa interactionez cu posesorii lor. Nici Orange, operatorul meu de telefonie, nu ofera vreun serviciu care sa permita blocarea anumitor numere care te apeleaza.

Niste cretini, si la Apple, si la Orange! Nu cred ca sunt singurul om din Romania care are o asemenea dorinta: sa nu interactioneze, pe telefon, cu diverse persoane. Ba mai mult, am curaj sa pariez ca cel putin 10% din utilizatorii de telefonie mobila ar plati 1 euro lunar ca sa benefieze de serviciu de tip BlackList, ceea ce inseamna o afacere de 10 milioane de euro pe an, care se poate gestiona cu un soft mega-simplu.

Si Apple si Orange sunt niste giganti care si-au construit reputatia prin inovatie, si si-au marit spectaculos cifrele de afaceri de cand interactiunea digitala a devenit parte din viata noastra. Din pacate, ambele companii ignora ca excesul de comunicare aduce si comunicare nedorita, adica afectarea dreptului consumatorului. Nu e doar un trend, e un adevarat fenomen, hartuirea prin telefon chiar se intampla si cand nu ai un dusman personal, am zeci de prieteni care vor sa scape de consultantii Selgros, Provident, BCR Banca pentru Locuinte si alte companii de cacat prin prisma politicilor de vanzari telefonice.

Stiu, apar nuante atunci cand blochezi apelul cuiva catre mine. Ii iei, acelei persoane, dreptul de a vorbi cu cine vrea la telefon. Permiti unui datornic sa poata spune "nu m-a sunat nimeni", desi el a blocat numarul de telefon al bancii. Permiti unui elev sa-si faca parintii de necontactat de catre diriginta, desi are probleme mari la scoala. Se pot rezolva si aceste probleme. Se pot adauga trei randuri la contractele de telefonie mobila care sa precizeze "acces liber, mai putin la numerele care solicita blocarea numarului dvs". Se pot inventa notificari de genul "persoana pe care ati sunat-o a solicitat blocarea nr. dvs". Pana mea, nu lucrez in domeniu, sunt convins ca un profesionist ar gasi cele mai bune, etice, democratice si corecte economic solutii de BlackList.

Pe mine, de exemplu, ma doare fix in pula daca se supara cineva caruia ii iau dreptul de a ma contacta. Este evident ca nu-mi pasa de supararea acestei persoane, din moment ce nu vreau nici s-o aud, nici sa-i citesc sms-urile.

Nu?

....................................................

Metode de BlackList pe care le-am gasit pana acum:

  • Aplicatia Blacklist Manager din AppStore - o escrocherie. Nu merge neam!
  • Aplicatia iBlacklist din Cydia - Gratis zece zile, apoi pe bani. Trebuie sa faci un jailbreak la telefon. Nu, multumesc.
  • Aplicatia Call Baring. N-am gasit-o.
  • Manual - Poti seta telefonul sa nu sune atunci cand esti contactat de numerele de telefon de pe care esti deranjat. Ele exista insa, iar stalker-ul isi vede nestingherit de ale lui.
  • Telefoanele Nokia cu Symbian au BlackList. De fapt, se pare ca au doua programe similare: BlackList si MCleaner
© 2023 Bogdan Stoica