Povestea lui Năsui cel prost în Ținutul Economiei

A fost o dată ca niciodată un ministru pe care-l chema Năsui. Din cauza unor vrăjitoare care au scris pe cer că Năsui e foarte deștept, bietul de el s-a trezit pe tărâmul celălalt, mai exact în Ținutul  Economiei, un loc în care nu mai fusese niciodată. A fost un șoc pentru el. Dintr-un băiat simplu care spunea prostii pe net, iar vrăjitoarele făceau să pară că sunt lucruri extraordinar de inteligente, bietul Năsui s-a trezit rege. Cu coroană, cu sceptru, cu tot ce trebuie.

Ținutul Economiei este acel ținut care are grijă ca oamenii din toate ținuturile să facă afaceri bune. Afaceri din care să câștige toată lumea, cu produse și servicii bune, indiferent dacă este vorba despre energie sau despre turism. În general, oamenii din ținutul Economiei trebuie să facă trei chestii:

- să se uite dacă negustorii fac negustorii corecte și nu înșeală oamenii cu prețuri prea mari sau mărfuri prea proaste.

- să ajute negustorii buni să se promoveze astfel încât să vândă cât mai mult, eventual în țări cât mai îndepărtate

- să ajute oamenii tineri și deștepți, cu idei bune, să-și pornească negustorelile la care visează.

Atât.

Din păcate, bietul Năsui nu a știut toate astea. Și a început să taie și să spânzure, ca prostu', în tot ținutul. Și din tot ce nu i-a plăcut în Ținutul Economiei, a început să taie Promovarea, motivând că mai bine făcea investiții. Dar Ținutul Economiei nu are de ce să facă investiții. În ce să le facă? În ștampile? În termopane pentru castel? Ținutul Economiei nu are afaceri proprii, doar promovează afacerile altora. El este, prin definiție, un Ținut al reglementării și promovării, nu o negustorie în sine.

De fapt, Năsui era nemulțumit că de promovarea afacerilor se ocupa un negustor. Un anume negustor. Iar asta se întâmpla pentru că oamenii din Ținutul Economiei sunt o colecție de oligofreni patentați și hoți, care nu sunt în stare să facă nimic singuri și de-aia angajează un negustor să le facă treaba.

Din păcate, în loc să oprească negustorul din a mai face negustoreli ciudate și în loc să pună oamenii din Ținutul Economiei să-și facă treaba pentru care sunt plătiți de oamenii din alte ținuturi, prostul de Năsui a decis să oprească Promovarea. Iar efectul - deși idiotul crede că face economie - va fi că negustorii din toate ținuturile vor vinde mai puțin. Și atunci Ținutul Economiei va primi mai puțini bani. Iar Năsui va fi considerat un rege de căcat.

Și-am încălecat pe-o șa și nu ne mai facem bine cu cretinii ăștia.

Abonează-te la canalul meu de youtube.

banner y

 

 

© 2023 Bogdan Stoica