România, îmi dai viața înapoi după ce mă vaccinez?

Iar m-a destabilizat un oficial român lăudând, la radio, vaccinul Pfizer. Omul vorbea despre acest produs comercial ca un student despre cum i-a supt-o o necunoscută, în Vama Veche. Nici o rezervă, nici un pic de seriozitate, ci doar o frenezie cretină de la un capăt la altul. Nici nu răspundea la întrebări din spațiul public, nici nu punea întrebări ca un profesionist. Un papagal cu costum, ca atâția alții. 

Și asta e foarte rău. Vaccinurile sunt un subiect delicat, e de datoria oricărei ființe inteligente să-și pună întrebări și să caute răspunsuri la persoanele avizate, care dețin mai multe informații. Păi dacă avizații sunt fleașcă de bucurie fără să explice ce i-a dus în starea asta, ce încredere să ai în vaccinul Sanofi sau în vaccinul Pfizer? 

  • Nu se vorbește deloc despre efectele secundare ale vaccinurilor: care sunt alea, la ce persoane apar.
  • Nu se vorbește deloc despre starea de sănătate pe care trebuie să o ai când faci vaccinul. Dacă sunt diabetic, sau am pulsul neregulat, sau îmi curge nasul în ziua aia, fac vaccinul fără nici un risc?
  • Sunt două vaccinuri, făcute de două firme diferite: care mi se potrivește mie, bărbat, 48 de ani, fumător, cu un pic de burtă? 
Și după aia, după ce ne vaccinăm, ce facem?
  • Mai trebuie să port masca? 
  • Mai stau în carantină dacă sunt declarat contactul unui infectat?
  • Am voie să mă duc să mănânc o ciorbă la cârciumă?
  • Să dansez la Entourage?
  • Să mă fut pe plaja din Mamaia? 

Pentru că așa ar fi normal. Nu e cazul meu, eu nu-s atât de hedonist, o să mă vaccinez ca să scap de presiunea asta mentală, care mă disperă câteodată, dar unii vor face vaccinul doar dacă statul le va da viețile înapoi. Viețile în care era ok să cânți beat pe o terasă, să te plimbi noaptea pe stradă, să săruți pe obraz o femeie pe care n-ai mai văzut-o de un an și să muști dintr-o roșie, la piață, să vezi dacă are gust. 

Suntem în pragul unui eveniment istoric, care ar trebui să încheie o perioadă unică, deloc fastă pentru umanitate. Ar fi trebuit ca oficialii români să fi lansat deja, în dezbatere publică, noile norme de conviețuire socială pentru toți, sau, după caz, separat pentru vaccinați și nevaccinați. În nici un caz n-ar trebui să aud la radio oficiali români acționând ca agenți publicitari pentru două corporații pharma deloc interesate dacă trăiesc sau mor. Pe Sanofi, pe Pfizer și pe alții ca ei îi doare fix în pulă de sănătatea mea. Ar vinde apă cu zahăr la fiolă, în Mega, dacă legea le-ar permite. Au făcut un vaccin doar ca să facă bani, nu ca să ne facă bine. Și mi se pare firesc ca foamea lor de bani să fie temperată de măsuri logice, nu politice, luate de un stat responsabil, nu slugarnic, cu ajutorul celor mai competenți dintre reprezentații lui, nu niște papagali la costum, plătiți cu ora. 


dacă ai chef de versiunea audio a acestui text abonează-te la canalul meu de youtube
banner y
 
... sau deschide unul din următoarele linkuri:

 

Media

© 2023 Bogdan Stoica