plătiți, mă, testele. măcar testele.

Nu mai pot, mă duc cu capul dacă mai aud un amic povestind: "aveam toate simptomele, am sunat la DSP și mi-a zis să mă testez pe banii mei". Băi, ce-i asta? Cum gura mă-sii de treabă se poate întâmpla așa ceva? 

  • Se întâmplă pentru că plătim de pomană asigurările medicale? Cota aia uriașă din venituri pentru ce pizda mă-sii e, dacă nu pentru situații de-astea?
  • Plătim pentru că ne tratăm acasă și nu sufocăm sistemul medical care, în loc să fie plin de dotări pentru trararea covid19, este doldora de doctori șpăgari și de directori de spitale degrab'cumpărători de prostii scumpe?
  • Sau plătim pentru că fiecare angajat DSP este în secret agent de vânzări pentru câte o clinică privată care face teste covid19?

Dintre cele trei ipoteze, eu cred în ultima. Și o să vă spun de ce. Așa cum politiștii au prin interpuși cele mai dinamice firme de pază din România, așa cum inspectorii DSV au firme ce avizează abatoare iar inspectorii ITM au firme de SSM, pun pariu că angajații DSP s-au orientat, în mod oneros, spre creșterea cifrei de afaceri a clinicilor private.

La începutul pandemiei, am scris pe blog că un test covid19 costa 55 de lei. Atunci, în plină criză de teste si de aparate de testare PCR. Acum, pun pariu că un test nu costă mai mult de 30 de lei, iar clinicile îl vând cu 350 de lei. În profitul ăsta de o mie la sută e loc căcălău de comisioanele pentru angajații de căcat ai DSP. 

Faza e că DNA, care ar putea măcar să asculte niște telefoane și să urmărească niște conturi, pare că și-a suspendat activitatea. Pe cât de prezent era în viața guvernelor PSD, de când au venit liberalii cu useriștii la putere DNA a trecut la ralanti. Este exact ca în anii 90, când îmi începeam fiecare anchetă jurnalistă pe care o scriam cu formula "în atenția PNA (așa se numea atunci DNA)", și nu se întâmpla nimic, pentru că PNA era creația lui Adrian Năstase, iar la putere era tot Adrian Năstase.

Am mai scris-o pe aici, o repet și acum: marea problemă a României nu este atitudinea populației față de regula măștii, regula aglomerației, etc. Marile probleme sunt politizarea luptei anti-covid, monetizarea mizerabilă a stării de panică a populației și cinismul guvernanților. Ar fi atât de ușor pentru Florin Câțu să facă un mecanism de decontare/compensare a testelor făcute de oameni la clinici private. De la oferirea de vouchere pentru bunuri și servicii publice până la deducerea sumelor din impozitul pe casă, mașină, din amenzi, etc. Faza e că nea Câțu, nea Orban și șeful lor nu au nici o treabă cu momentul ăsta. Sunt doar trei birocrați egoiști, lacomi și reci, care, alături de incompetentul de Nelu Tătaru și de inadaptatul de Raed Arafat împing România spre un dezastru umanitar.  

Plătiți, mă, testele. Măcar testele. Lăsați de-o parte medicamentele, și costurile suplimentare generate de izolare, carantină, etc. Plătiți măcar testele, în pula mea. 

*** În acest moment, Ministerul Sănătății decontează doar 200 de lei pentru un test COVID cerut de DSP și/sau de un spital public, dacă sunt îndeplinite unul din două criterii: 1. pacientul are debut brusc de febră. 2 pacientul are cel puţin trei din celelalte simptome ale noului coronavirus, și doar către laboratoarele publice și private din reţeaua acreditată de minister pentru testări COVID-19. 

linkuri spre chestii mișto care te pot relaxa dacă textul ăsta te-a enervat:
argint   branduri   cărți  podcast   ponturi   upcycling   vintage   youtube

 

© 2023 Bogdan Stoica