valul USR: ce e el, ce urmează

Nu stiu daca pentru voi e la fel de clar ca pentru mine că marele câștigător al acestor alegeri este USR. O fi câștigat PNL multe primării și consilii județene, dar dacă te raportezi la populația din orașele câștigate, PNL nu a fost atât de eficient cât USR. Și asta e bine. Liberalii jucau singuri pe dreapta, cu destui proști și hoți cât să devină, în câțiva ani, un PSD galben. Așa, având o concurență de care se tem, o să fie mai atenți. 

Nu văd vreun câștig pentru PLUS. Când urci pe scenă cu Madonna, orice ai cânta sună a backing vocals. Probabil PLUS se va topi în USR, așa cum ALDE se va topi în PNL sau PSD în Pro România. În maxim doi ani o să ajungem iar la trei partide, pentru că eu nu consider UDMR un partid, ci o metodă. 

USR nu este partidul meu preferat (ce prostie, de parcă aș avea un partid preferat). Sunt prea dornici să scape de inamici prin pușcărie, iar în perioada abuzurilor DNA erau de-a dreptul fericiți. Pe de altă parte, USR are câțiva oameni mișto și, foarte important, are fani mișto. Mai toată lumea bună din noile industrii și tehnologii e fan USR. Adolescenții sunt fani USR. Bătrânii nedistruși psihic au devenit fani USR. Mă uitam aseară, pe net, la oameni care nu numai că își exprimau bucuria că a câștigat Nicușor Dan, ci își exprimau și dorința de a ajuta. Pâi PSD și PNL nu au avut niciodată asemenea fani... 

Așa că despre asta ar trebui să fie vorba, în perioada următoare, la USR. Despre mărirea echipei cu oameni cool. Dacă nu vor fi proști, USR-iștii își vor putea face cea mai mișto resursă umană din toate partidele. Și când zic proști mă gândesc la "e mișto tipa, clar e cea mai bună pe zona aia, dar n-a lipit afișe cu noi în campanie, așa că nu-i putem oferi jobul ăla". 

Nu-mi dau seama care o să fie reacția celorlalte partide, în condițiile în care vin vremuri tulburi din punct de vedere sanitar, economic și al drepturilor civile. Vor alege PNL și PSD să încetinească creșterea USR devenind și ele cât se poate de cool pentru oamenii mișto sau vor alege să dea în cap acestui partid, folosind mesaje populiste care cresc baza electorală cu oligofreni? O să aflăm cât de curând, pentru că în 25 de zile începe cealaltă campanie electorală, cea pentru alegerile parlamentare. 

Important e să rețineți că valul USR nu este un fenomen unic. Când CDR a câștigat alegerile, în 1996, emulația din societate a fost identică cu cea de azi. Când Băsescu și PDL au preluat controlul României, societatea a gândit la fel. Și chiar dacă nu e nimic mișto în amintirile astea două, pentru că CDR a fost o adunătură de tâmpiți iar PDL a fost un partid de hoți sistematici, rețineți că istoria ne arată că România nu s-a bucurat niciodată la unison când alegerile au fost câștigate de stânga. Identitar, suntem pe partea bună a ideologiei. Și asta mi se pare un motiv suficient pentru ca USR să abandoneze accentele marxiste și spiritul sectar, să dezlipească, în pula mea, România de comunism și să nu înceapă cu manglelile și cu ciordelile specifice perioadei în care un partid mic devine mare. Pentru că dacă face asta, USR va dispărea la fel de rapid cum a apărut. 

__________________________________
 
dacă ți-a plăcut acest text deschide unul din aceste linkuri: 
bijuterii mișto      ponturi utile      
© 2023 Bogdan Stoica