cum o să ni se schimbe viața din cauza epidemiei cu noul coronavirus

A venit peste noi dintr-o dată, fără să ne dea timp să ne pregătim, nici măcar mental. Nu că ne-am pregăti, vreodată. Nu că n-am căuta cazare în Maramureș fix în decembrie și cazare în Vamă în mijlocul augustului. Iar asta o să fie prima schimbare pe care ne-o va impune epidemia asta: vom (re)învăța să facem planuri. Planul A și planul B, ca la carte. Dar nu despre asta voiam să scriu. Ci despre schimbările pe care o să le producă în societate chestia asta. Rapid, azi, mâine. 

1. Unele meserii o să dispară pur și simplu. De exemplu, eu nu mă mai aștept ca cineva să dorească fotografii de portret, sau ca cineva să mă cheme "hai să fotografiezi noul meu hotel". Zilele astea chiar mi-am propus să resetez businessul foto și să-l îndrept spre zone funcționale chiar și pe timp de criză. Le știu, urmează să le "atac".Plus ca am manualul de fotografie cu telefonul, scris special pentru cei ce nu vor sa plateasca un fotograf. 

2. Ai o frizerie? Pui unghii cu gel? Vinzi carcase de telefoane? Faci gravură laser pe chei sau imprimi tricouri personalizate? Sincer, cred că o să-ți fie foarte nasol. 

3. Va scădea dramatic prețul proprietăților la comun (apartamente în blocuri, ansambluri imobiliare), și va crește prețul caselor, unde poți asigura biosecuritatea ceva mai bine. 

4. Vor crește tarifele la salubritate, pur și simplu pentru că nu vor mai fi mulți oameni care vor dori să ne ridice gunoiul de posibili bolnavi ce suntem. Și, ca să nu o dăm în alte alea din cauza mizeriei, primăriile o să accepte.

5. Ai bani investiti pe burse, sau în criptomonede? Treaba ta. Investitiile sigure, pe timp de criza, sunt in aur si in arta. O arata istoria: cu toate razboaiele, cutremurele si epidemiile, pretul unui gram de aur sau al unui tablou de autor au crescut mereu. 

6. Microbuzele și autocarele vor fi evitate, Taxiurile, dacă nu trec la măsuri de igienă drastice, la fel. O să se umple traficul cu masini personale în marile orașe, pentru că toți vom dori să călătorim în siguranță. 

7. Vor crește audiențele tv și va crește consumul de net. Televiziunile își vor recâștiga locul de influencer, pentru că netul este prea plin de știri false. Reporterii vor redeveni ce-au fost, piese de baza, iar realizatorii de talkshow vor avea audiente din ce in ce mai slabe.

8. Va crește piața instrumentelor de tip "do it yourself", în toate domeniile. Mă uitam că inclusiv OMS dă niște rețete de tip "cum să-ți faci singur dezinfectant" (nu uitati de cartile Strabunicii, care contin retete si sfaturi autentice, vechi). 

9. Influencerii pulii, aia care doar o ard cool pe net fără să livreze conținut inteligent, folositor, vor dispărea, pur și simplu, laolaltă cu toate bluzitele, gentutele și fonfleurile pe care nimeni n-o să le mai considere importante.

10. Va crește prestigiul medicilor și oamenilor de știință în general. Putem asista la un shift general în educație. 

11. Vor câștiga mai bine oamenii cu profesii de instalatori, mecanici, tâmplari, lăcătuși și orice are de-a face cu reparațiile casnice. 

12. Va creste comertul online, unde numarul persoanelor care ating un produs este de zece ori mai mic decat in magazinele obisnuite. 

13. Multe cupluri se vor desparti, din cauza fricii. Va crește gradul general de depresie, în special în rândul femeilor. Cum și cu cine să te cuplezi, pe timp de coronavirus? 

14. Vor dispărea bărbosii ăștia urbani și fragili, băutori de cidru. Recomandările OMS vorbesc despre "risc crescut de contaminare când ai barbă", iar asta, odată ce va fi diseminată, va avea efecte. 

15. Se vor îmbolnăvi mai mulți bărbați decât femei, pentru că bărbații sunt mai neglijenți cu igiena mâinilor și nici nu au makeup pe față care, se pare, funcționează câteodată ca o barieră de protecție. 

16. Ai o cafenea? Un local? Daca nu faci ca in Hong-Kong, unde intre clienti se pun, pe mese, ecrane mari de sticla, poti sa inchizi de acum.

17. Te ocupi cu turismul? Move on next level. Ia uita-te la 5-20 de kilometri in jur, daca nu cumva poti sa redescoperi, pentru mine, frumusetea localitatii de unde suntem amandoi. 

18. Oameni aparent importanți, ca politicienii, șefii de deconcentrate, liderii politici, vor dispărea din zona de maximă vizibilitate. Mulți dintre ei vor capătă antipatii noi, pentru că lumea îi va asocia cu modul de răspuns al statului la criza noului coronavirus.

19. Librăriile se vor închide printre primele, desi numarul de cititori de carti va creste. În afară de faptul că imbecilii de owneri le-au făcut în mall-uri, adică în locuri considerate azi de mare risc, lumea nu va mai dori să cumpere ceva ce a fost deja atins de mulți oameni (apropo, cărțile mele, tipărite înaintea epidemiei, stau în pungi de plastic, fiecare în parte, de trei săptămâni, probabil sunt cele mai sigure cărți din piață).

În final, nu pot decât să va rog să rămâneți calmi. Panică vine cu stres, iar stresul cu reducerea imunității. Aveți grijă de voi. Verificați ce-ați citit, nu diseminați informații false. Și nu-i uitați pe cei care vor să profite de voi, zilele astea, scumpindu-vă lucrurile și serviciile în care vă puneți speranța că vă vor ocroti. Tineti-i minte, pentru momentul de dupa. Va veni si acel moment, omenirea n-o sa dispara. Calm, da?

Rămânem oameni în fața coronavirusului, da? Nu animale.  

cărțile mele sunt aici: 

https://bogdanstoica.ro/shop

© 2023 Bogdan Stoica