care-i faza cu manipularea privind cititul la români

Cică ne-a dat Eurostat cu realitatea în cap. Cică după ce că suntem primii la analfabetism funcțional (44%), acum suntem și pe ultimul lor la consumul de carte (6,5%). Cică din cei 20 de milioane de români, 93,5% nu cumpără nici măcar o carte pe an.

De fapt, nu e așa. Nu e deloc așa. Vorbim doar de o manipulare de doi lei, preluată prostește de toată presa, fără să o verifice, pentru că dă bine, face click-uri, etc. Profit.ro l-a citat pe Mitrică de la Asociația Editurilor din România, care a citat din memorie "un studiu Eurostat". Adevărul.ro a citat tot un studiu Eurostat care spune că doar 2,8% dintre români citesc o carte pe lună, dar fără un link spre studiu. Wall-street a citat protv.ro, Pro TV a citat Eurostat, tot fără link si tot asa, tot continutul pe tema asta este prost ca o varză stricată. Asta deși era foarte ușor să cauți și să găsești faimosul studiu Eurostat și să vezi că el spune cu totul altceva.

În primul rând, Eurostat spune că românii cheltuiesc puțin pe "bunuri culturale". Faza e că Eurostat pune la  "cultură" și abonamentele de net și tv, și achiziția de laptopuri și televizoare. și mersul la teatru, film, spectacole, și netflixu', și hbo, și achiziția de muzică online, și serviciile fotovideo plătite când faci o nuntă. Nicăieri nu se spune în studiul Eurostat câți români cumpără cărți sau câți români citesc cărți. Aici avem doar o speculație cretină a unora care au interese în zona asta de business.

Cel mai important lucru pe care trebuie să-l știți este că ambele grafice Eurostat sunt făcute cu date din 2015, nu cu date actuale. Iar în 2015 salariul mediu net era de 1920 de lei, pe cand acum este de 2930 de lei (studiul conține și date mai recente, dar nu la capitolele indicate mai sus). Adaug și că cifrele Eurostat provin din raportările oficialilor români, care au cifrele de la Fisc, care le are de la edituri, probabil via Asociația Editorilor de Carte, care reunește niște firme care de 30 de ani se vaită aiurea, deși controlează autoritar și discreționar piața de carte. Dacă editurile și librăriile ar juca corect, piața de carte ar crește cu sută la sută în fiecare an, și asta v-o spune unul care a lucrat cu două edituri, trei lanțuri mari de librării și cele mai mari site-uri de comerț online de carte.

Revenind la citit, rețineți, va rog, că România are 3,5 milioane de elevi, cărora părinții le cumpără, anual, în proporție de cel puțin 80%, manuale școlare, cărțile para-școlare necesare și alte câteva cărți. România are și 1,5 milioane de copii de vârstă preșcolară, cărora părinții le cumpără anual, în proporție de cel puțin 50%, diverse cărți de colorat, de identificat animăluțe, de învățat litere. Din cei aproape un milion de liceeni, cel puțîn 30% cumpără așa-numitele cărți "moderne": scrise după filme, cărți de benzi desenate, cărți de trap, rap, ocultim, tarot, software, pană mea, orice ii pasionează intens după ce văd un serial nou. Eu am calculat cât de pesimist am putut și tot mi-a dat ceva mai mult decât manipularea de 1,3 milioane de români care cumpără cărți. Mi-au ieșit vreo 4 milioane de romani care cumpara carti. Adică 20% din populația României, nu 6,5%, cumpără cărți.

Nu suntem, deci, o națiune de inculți în cap. Cei drept, nu suntem nici copiii lui Einstein. Suntem fix atât cât putem să fim de mișto după 50 de ani de spălare bolșevică pe creier și după 30 de ani de politicieni hoți și proști cât cuprinde si de afaceristi veroși pană la fraudă. Iar dacă vrem să fim mai mulți, trebuie să facem câte ceva în plus.

Uite ce fac eu, zilele astea. Până de Crăciun, la orice două produse cumpărate de pe https://bogdanstoica.ro/shop primești pachetul ăsta de trei cărți (vezi poza de mai sus) pe care-l poți dărui cui vrei. Pachetul conține o carte potrivită pentru un tip, o carte potrivită pentru o tipă și o carte potrivită pentru un copil. Să citească toți, ceva, la final de 2019.

Hai La Mulți Ani. Un An Nou Fără Proști vă urez.

DISCLAIMER - Tuturor entitatilor de presă care au difuzat mizeria aia de manipulare: dragii mei, lipsa de credibilitate de care suferiti si lipsa clientilor de publicitate mari provine si din difuzarea acestui tip de continut imbecil, care nu va face cinste in nici un fel. Pe lângă asta, difuzarea de asemenea știri este una din cauzele pentru care România are o reputație atât de proastă la nivel internațional și unul dintre motivele pentru care marii jucători de media din lume nu vin să vă cumpere afacerile, televiziunile, site-urile. Imbecililor.

© 2023 Bogdan Stoica