Bomba de la Valea Uzului a fost amorsata. Apasam butonul sau chemam genistii?

La Valea Uzului era un cimitir international de razboi, adica un templu al pacii. Asa spun conventiile internationale. Soldatul e soldat, el n-a facut politica, ci a urmat ordine si a murit pentru tara lui, iar moartea in slujba unei tari merita onorata. Si Romania gazduieste cimitire de soldati germani, rusi, etc, care au murit incercand sa ne faca rau, asa cum si Rusia si Ucraina gazduiiesc cimitire de soldati romani, desi le-au fost dusmani. La Valea Uzului, in micul cimitir de pe drumul ce leaga Bacaul de Harghita, erau soldati morti in primul razboi mondial: romani care au vrut eliberarea Ardealui de maghiari si alipirea la Romania Mare, si soldati maghiari care voiau eliberarea Ardealului de romani si pastrarea lui in Ungaria Mare

Timp de aproape o suta de ani, cimitirul a fost cvasiabandonat. Acum, insa... Daca te uiti pe informatiile oficiale te crucesti:

Primăria Sânmartin (primar UDMR) a amplasat 600 cruci dedicate soldatilor maghiari peste mormintele a 600 de soldati unguri, români, austrieci, germani, ruşi, italieni şi sârbi, in afara cadrului juridic si a normelor dreptului internațional umanitar, cu fonduri proprii si fonduri de la Ministerului Apărării din Ungaria, fără înştiinţarea şi consultarea părţii române. 

In replica, in loc sa anunte Statul, care sa aplice Legea si sa opreasca profanarea si frauda istorica, ce credeti ca face Primăria Dărmănești (primar ALDE): amplaseaza si ea 60 de cruci dedicate soldatilor romani, tot in afara cadrului juridic, tot dincolo de normele dreptului internațional umanitar, cu fonduri proprii si fonduri de la Ministerul Culturii din Romania, tot fără înştiinţarea şi consultarea părţii maghiare. Dracu' stie peste ce le-a pus, ca statisticile vorbesc de un numar intre 22 si 149 de morminte de soldati romani. In nici un caz 60.

Cum extremismul si dezinformarea fac victime in mod egal in randul populatiei romane si maghiare, a iesit taraboiul pe care-l stiti si care a fost aplanat, nu rezolvat. In acest moment, la Valea Uzului nu mai avem un cimitir internațional de război, ci o bomba cu ceas, care poate detona oricand un conflict inter-etnic. Asa ca mi s-ar parea superb ca primarii celor doua localitati si toti cei implicati in cele doua mizerii revansarde descrise mai sus sa si-o ia, regulamentar, de la statul roman, pana trece cheful si altor imbecili fanatici sa repete figura. Avem deja conflicte latente la doi pasi de frontiere, intre Ungaria si Slovacia si intre Rusia si Moldova. Chiar nu avem nevoie de unul la granita dintre Ardeal si Moldova. Sau nu v-ati uitat unde e Valea Uzului pe harta?

Inchei cu un calduros MUIE adresat entitatilor de presa (si as mentiona aici Digi, Hotnews, Adevarul), care au prezentat lucrurile intr-un ton isteric si partinitor, inflamand spiritele de-a lungul si de-a latul tarii si generand mii de comentarii de genul "mergem peste unguri" sau "valea, romani jegosi". Nu avem nevoie de asa ceva.  Avem, insa, nevoie, de o lege a responsabilitatii presei cu sanctiuni pana la "suspendarea domeniului punct ro". Stiu, suna a Turcia si Rusia. Decat sa sune a ""razboi civil" si "dezmembrare teritoriala"...

 

ca de fiecare data, multumesc sponsorului acestui text: 

https://bogdanstoica.ro/shop

© 2023 Bogdan Stoica