cum m-a băgat Equilibrium Detox intr-o dilemă existențială

Când mi-a povestit Gabriel despre Equilibrium Detox mi s-a părut un megasubiect pentru blog, pentru că întrunea toate condițiile pe care mi le pun singur: să fie vorba despre ceva foarte nou sau foarte vechi; să fie vorba despre o companie românească capabilă să concureze companii străine; să fie din gama de produse care nu fac rău. Produsul lui Gabriel întrunește cele trei condiții: Equilibrium Detox e fabricat in Romania, pe Gabi îl știu de ani de zile ca fiind cu etica la el, nu un nenorocit care ar omorî oameni pentru profit, iar celelalte produse ale lui au fost deja testate de mine și de prietenii mei. Da, ai ghicit, este tipul cu zeolitul, acea rocă-minune, în care madăfacăra de natură a grupat mineralele în structuri de tip fagure ce funcționează ca un magnet pentru moleculele de metale grele și alte rahaturi toxice, și care este folosită în toată lumea pentru depoluari, igienizari (ceva mai poluant ca rahatul lui Ghena nu exista, va asigur, iar produsul de la Gabi m-a salvat), filtre de apă, ca tratament pentru sol și animale (am scris AICI despre asta) și - uite, că s-a ajuns și la asta - suplimente alimentare de uz uman.

Însă când am ajuns acasă și am făcut o minimă documentare pe net, pe subiectul "suplimente alimentare" mi-am pus mâinile în cap. "Pula mea, dacă nu-s atent ce scriu, o să fiu înjurat ca Ovilia și luat la mișto precum Cvasi". Așa că am discutat cu doi doctori. Ambii specialiști în metabolism, nutriție, endocrinologie, glande, hormoni, etc. Niște oameni tare mișto, vânați din greu de pacienți, pe care i-am recomandat de câte ori am fost solicitat, fără ca vreodată să primesc un feedback negativ în ceea ce-i privește. Și ghici ce? Nu-s de aceeași părere pe subiectul asta. Fără argumente medicale, că s-au ferit să se pronunțe. Așa, ca oameni. Ce dracu' era să fac? Am decis să scriu textul din perspectiva cuiva care face un interviu cu două persoane. Am strâns informația de pe net și i-am dat drumul.

UPDATE: specialistii Zeolit au tinut sa adauge informatii, dupa ce au vazut dialogul purtat cu cei doi medici. :

  • "Equilibrium Detox are capacitatea de a neutraliza și îndepărta din corp metale grele, pesticide, ierbicide și alte toxine (...) prin acțiunea zeolitului, principala substanță activă a acestui produs".

Doctorul nr. 1: "Da, sunt substanțe care fac asta. Nu știu, însă, nimic despre zeolit".

Doctorul nr. 2: "Știu câte ceva despre zeolit. Sună ok dacă-mi mai dai informații".

Specialistul in zeolit: Zeolitul ajuta la echilibrarea nivelului pH-ului celular, actioneaza ca agent de chelare si indepartare a metalelor grele din organism; reduce incidenta diareei prin absorbtia excesului de apa; imbunatateste absorbtia nutrientilorin tractul digestiv, prezinta actiuni de stabilizare a functiei sistemului imunitar (imunomodulator), actioneaza ca agent anti-viral cu spectru larg

  • "Equilibrium este un produs 100% natural, având ca materie primă zeolit cu concentrație de clinoptilolit (wtf iz clinoptilolit?) minim 85%, obținut prin micronizare (wtf reloaded), purificare și activare termică".

Doctorul nr. 1: "Altceva, te rog".

Doctorul nr. 2: "Lasă clinoptilolitul, reține doar că dacă procentul e mare, e cu atât mai bine. Micronizarea e sfărâmarea rocii, la dimensiuni mici, ca să mărești astfel suprafața de acțiune a materialului".

Specialistul in zeolit: Dupa studii de aproximativ trei ani am ajuns la concluzia ca zeolitii sunt benefici in multe domenii, iar asistenta medicala este una dintre ele. Aici vom discutam despre aplicatiile zeolitilor in ingrijirea sanatatii. Odata cu cresterea poluarii, suntem tot mai expusi la metale grele toxice, pesticide. Antibioticele si hormonii sintetici (anticonceptionale), cat si fumul de tutun. le putem de asemeni considera agenti poluanti cu efecte negative asupra sanatatii noastre. Suntem continuu expusi la aceste toxine reactive, unele din ele intalnindu-le in alimentele pe care le consumam, in aerul pe care il respiram, in apa pe care o consumam, precum si in produsele cosmetice si de uz casnic. Toxinele pot afecta aproape orice sistem sau aparat din corpul nostru, ducând la digestie proasta, oboseala, scaderea imunitatii, alergii cutanate, caderea parului, dureri de cap, dezechilibre hormonale, tulburari respiratorii, dezechilibre neurologice, boli cardiovasculare si cancer.

  • "Equilibrium este micronizat la 1,25-20 microni, fiind un produs sigur pentru a fi ingerat".

Doctorul nr. 1: "Altceva mai ai?"

Doctorul nr. 2: "Despre asta vorbeam. Retine ca un fir de par are diametru de 70 de microni. De-aia, 1,25 microni sună grozav, cu cât e mai mică substanță activă, cu atât ajungi mai ușor la procese la nivel celular".

Specialistul in zeolit: Denumirea de Zeolit provine din combinarea cuvintelor grecesti „zeo”= a fierbe si „lithios”= piatra, insemnând „piatra fierbinte”, datorita faptului ca zeolitii elibereaza apa daca sunt incalziti. Zeolitii sunt cristale microporoase hidratate natural saucristale sintetice cu structuri bine definite care contintetrahidroxid de aluminiu (AlO4)si tetrahidroxid de siliciu (SiO4) legati prin punti ale atomilor de oxigen. Cei mai comuni zeoliti naturali sunt formati prin modificarea rocilor vulcanice bogate in tuff (sticla) cu apa din lacuri sau cu apa de mare. Structurile zeolitilor constau din cadre tridimensionale de SiO4 si tetraoxid de AI4+. Bazele interesului pentru efectele biologice ale zeolitilor se refera la una sau mai multe proprietati fizice si chimice, cum ar fi capacitatea de schimb ionic, adsorbtia si proprietatile sitei moleculare aferente. Zeolitul actioneaza ca o "cusca" si permite moleculei „sa prinda” o varietate de ioni si compusi. Prin captarea particulelor incarcate electric, zeolitii pot: sa actioneze ca un antioxidant, sa echilibreze pH-ul, sa reduca incidenta daunelor produse de metalele grele si sa imbunatateasca absorbtia nutrientilor. Rezultatele recente au demonstrat, de asemenea, faptul ca zeolitii naturali, netoxici biologici, sunt foarte eficienti ca absorbanti de glucoza si acest lucru a dus sa fie sugerat ca un potential medicament pentru persoanele care sufera de diabet zaharat. Structura zeolitului poate, de asemenea, „sa prinda” potentiali agenti cancerigeni, reducând astfel riscul aparitiei cancerului.

  • "Metalele grele nu pot fi metabolizate de organism, nu pot fi procesate de ficat și nu pot fi eliminate prin transpirație. Acestea rămân în celulele corpului uman sau în sânge, cauzând pe termen lung afecțiuni ale organelor interne, ale țesuturilor sau boli de sânge".

Doctorul nr. 1: "Poți să o spui și așa, presupun că asta e prezentarea de pe site. Ideea e că, atunci când ai analize care arată ce zici tu, e bine să te duci la un doctor, nu să te tratezi singur".

Doctorul nr. 2: "Merge. Problema e că lumea descoperă ce are, de obicei, prea târziu, și nici nu-și bate capul cu cauzele care au dus la intoxicarea asta".

Specialistul in zeolit: Zeolitii au o potentiala utilizare in tratamentul diabetului. Un experiment efectuat pe soareci cu diabet indus de alloxan a aratat ca zeolitul (clinoptilolitul) natural ar putea impiedica complicatiile tardive ale diabetului zaharat. Desi clinoptilolitul natural, fin macinat, nu a scazut semnificativ nivelul glucozei din sânge la animale, au existat câteva indicii ca zeolitii au, de fapt, capacitatea de a adsorbi o cantitate mica de glucoza. S-a demonstrat ca transformarea hidrotermica a clinoptilolitului natural, purificat, utilizând sulfat de fier (FeSO4), are selectivitate in absorbtia glucozei. Soarecii cu diabet indus de alloxan au fost izolati in custi metabolice timp de 6 zile de la administrarea clinoptilolitului. Volumul masurat al apei potabile consumate si urinei excretate a scazut, pentru ca in ziua a 6-a a experimentului sa scada cu 50%. Clinoptilolitul a prezentat efecte pozitive asupra multor simptome asociate bolii diabetice. Diferentele semnificative intre soarecii diabetici tratati cu zeoliti si cei netratati au fost observate numai in cantitatea totala de calciu (Ca)in seruri. Animalele diabetice netratate aveau 1,92 mM/L Ca in ser, in timp ce soarecii diabetici tratati cu clinoptilolit au avut o concentratie mai mare de Cainserul sanguin, aceasta variind de la 2,15 la 2,3 mM/L. Clinoptilolitul natural care contine ionii de Fier (Fe2+) interactioneaza cu glucoza cu formarea unui complex de fier-glucozain clinoptilolit. Complexul Fe2+-clinoptilolit-glucoza format are la baza un mecanism de adsorbtie puternica, actiune guvernata de caracteristicile reactive ale glucozei. Este bine cunoscut faptul ca siliciul previne aproape complet aparitia diabetului spontan la sobolani tineri. Deoarece silicea este foarte specifica in actiunea sa impotriva macrofagelor, aceasta observatie indica un rol important al acestor celule in patogeneza bolii [2].

  • "Particulele de zeolit din Equilibrium sunt asemenea unor cuști încărcate negativ care atrag și captează particulele încărcate pozitiv ale metalelor grele. Acest proces, cunoscut în chimie și ca schimb cationic, are ca rezultat atragerea particulelor de metale grele sau a altor substanțe toxice din țesuturi sau din sânge și eliminarea acestora din corp (prin urină, fecale) "la bordul" particulelor de zeolit încărcate".

Doctorul nr. 1: "La nivel teoretic așa e. Dar asta nu înseamnă că dacă iei de-astea te îmbolnăvești de nemurire. Doctor, Bogdan, doctor!"

Doctorul nr. 2: "Relativ corect. Eu aș fi scris-o altfel, ca lumea să priceapă". 

Specialistul in zeolit: Efectul asupra dezvoltarii si cresterii tumorilor: s-a descoperit ca zeolitii pot actiona ca agenti terapeutici anticancerigeni in studiile in vivo pe animale si in modelele de celule de cultura tisulara. Zeolitul natural constituent din apararea celulara naturala administrat pe cale orala la soarecii si câinii care sufera de o varietate de tipuri de tumori, a condus la o micsorare semnificativa a unor tumori si la ameliorarea starii generale de sanatate la unele animale. Pulberea de zeolit natural macinat a demonstrat, de asemenea, ca induce activarea inhibitorului universal al kinazelor dependente de ciclina si unul dintre genele tinta ale supresorului tumoral p21 WAF1/CIP1, care poate actiona ca supresor tumoral prin capacitatea sa de a controla progresia ciclului celular. Activarea p21 WAF1 / CIP1 poate opri cresterea tumorilor prin suprimarea directa a semnalelor de crestere. Soarecilor cu melanom B16 li s-a adminsitrat in hrana, clinoptilolit timp de 30 de zile, de cinci ori pe zi. Volumul tumoral a fost semnificativ mai mic la 5 din cei 80 de soareci. In ciuda faptului ca tumora a inceput sa creasca rapid dupa intreruperea tratamentului cu clinoptilolit (intre 30 si 60 de zile dupa transplantul de tumori), soarecii au trait statistic mult mai mult când au fost tratati cu clinoptilolit 200 si 150 mg decât animalele de control. Rezultate interesante au fost obtinute cu câinii. Aplicarea locala a clinoptilolitului la cancerele de piele ale câinilor a redus efectiv formarea si cresterea tumorilor. Studiile in vitro privind cultura de tesut au aratat ca clinoptilolitul fin macinat inhiba proteinkinaza B (c-Akt), induce exprimarea proteinelor de supresoare tumorale p21 WAF1 / CIP1 si p37 KIP1 si blocheaza cresterea celulara in câteva linii celulare canceroase. Din 22 de pui care sufereau de diferite tipuri de tumori spontane si tratati cu clinoptilolit, 14 au raspuns la terapie, adica tumoarea a disparut complet sau dimensiunea tumorii a fost semnificativ redusa. Trei câini au avut tumori de prostata; unul dintre acestea a fost studiat prin ultrasunete si s-a constatat ca are, de asemenea, un chist de prostata. Acest câine era linistit, fara apetit, si letargic inainte de tratament. Când terapiile conventionale nu au functionat, terapia cu clinoptilolit a fost inceputa. Dupa doar 2 zile de tratament, câinele a devenit activ; in a treia zi a inceput samanânce in mod normal, iar in a patra zi câinele urina in mod normal. In ziua10, chistul si tumora au fost reduse in dimensiune, iar dupa o luna au disparut complet. Desi prostata a devenit doar nesemnificativ mai mica, câinele nu a prezentat semne de boala. Studiile efectuate in cultura tisulara in vitro indica faptul ca tratamentul cu clinoptilolit natural afecteaza proliferarea si supravietuirea mai multor linii de celule canceroase de origine umana. Adaugarea clinoptilolitului a inhibat proliferarea celulara intr-o maniera dependenta de concentratie, in parte datorita inductiei inhibitorilor kinazelor dependente de ciclina, inhibarii expresiei B / Aktsi inducerea decesului celular programat. Cresterea celulelor HeLa (carcinomul de col uterin), CaCo-2, HT-29, MCF-7 si SKBR-3 (carcinoamele mamare) si a celulelor sarcomului fibros de soarece dupa trei zile de tratament a fost inhibata semnificativ cu o doza de 50 mg/ml. Cresterea fibroblastelor normale a fost usor stimulata. Rezultate similare au fost observate prin masurarea 3H-timidinei in prezenta serului de bovine fetale 10% in celulele sarcomului fibrozei de soarece. 

  • "Mai mult decât atât, particulele de zeolit eliberează în organism ioni de calciu, magneziu, potasiu și sodiu, benefici pentru sănătate".

Doctorul nr. 1: "Sunt benefici dacă nu-ți fac rău. Știi, da, că unele persoane au probleme cu substanțe care sunt benefice altor persoane?"

Doctorul nr. 2: "Despre dozaj zice ceva?"

Specialistul in zeolit: Clinoptinolitul actioneaza ca antioxidant puterni. Oxigenul este de fapt un produs secundar toxic al metabolismului organismelor celulare mici, iar organismul il foloseste pentru a produce energie. Radicalii liberi de oxigen sunt creati printr-un proces biochimic la nivel celular. Radicalii liberi pot deteriora vasele de sânge, provocând inflamatii si, prin urmare, conducând la cresterea formarii placii de aterom, care poate contribui la accident vascular cerebral si boli cardiace. Structura de „cusca” a clinoptinolituluipoate ajuta la blocarea radicalilor liberi, prin aceasta, inactivându-isi prevenind deteriorarea ulterioara a tesutuluiinconjurator. Toti acestiantioxidanti clasici au capacitatea de a „exista”in forma ionica (cu un electron suplimentar) sau cationica(cu un electron mai putin), fara a deveni la rândul sau un radical liber. Zeolitul poate sustineactiunea acestor antioxidanti printr-un mecanism complet diferit, prin captarea radicalilor liberi foarte reactivi; acesti compusi periculosi sunt inactivati si sunt usor eliminati din sistem.

  • "Equilibrium acționează asupra organismului în timp, fiind nevoie de tratamente de 3-6 luni. Prin procese chimice complexe la nivel celular, Equilibrium elimină mai întâi din corp elemente foarte agresive pentru organism, cum sunt metalele grele și apoi, etapizat, sunt eliminate toxinele din pesticide, ierbicide sau compuși pe care îi regăsim în mase plastice. Efectele benefice asupra organismului pot fi simțite după primele săptămâni de tratament printr-o stare generală mai bună, o revitalizare a corpului, mai multă energie".

Doctorul nr. 1: "Doamne-Ajută! Așteptam fraza asta, când toți promit efecte-minune într-o singură zi... Apropo, ai vazut-o pe idioata aia, din reclama, care baga in ea ca vita pentru ca are nu stiu ce pastile pentru ficat pe masa? Cum sa promovezi asa ceva?"

Doctorul nr. 2: "Timpul depinde de dozaj și de starea generală a omului. Nu cred că poți vedea efecte într-o perioada anume de timp. Că degeaba iau suplimentul asta dacă eu continui să mă expun la substanțe nocive".

Specialistul in zeolit: Concluzii: Numerosi compusi naturali sunt utilizati in mod obisnuit pentru tratarea diferitelor boli, inclusiv ceaiul verde si extractele de soia. Constatarile recente arata ca produsele dietetice si compusii antioxidanti au, de asemenea, un efect benefic, in special la pacientii cu cancer. Pe baza studiilor terapeutice in vivo s-a constatat ca zeolitii bogati in clinoptilolit activ actioneaza ca agenti terapeutici anticancerigeni in modelele de celule de cultura tisulara. Clinoptilolitul administrat pe cale orala la soareci si câini care sufera de o varietate de tipuri de tumori a condus la o reducere semnificativa a unor tumori si la ameliorarea starii generale de sanatate la unele animale. Zeolitul are un efect similar chelationului in indepartarea metalelor grele (in special plumb, mercur, cadmiu si arsen), pesticide, erbicide, PCB si alte toxine din organism. Zeolitul pare sa blocheze replicarea virusurilor si se poate dovedi a fi un remediu puternic anti-viral pentru toate virusurile.Zeolitii creeaza un tampon natural in sistem prin stabilirea unui nivel optim al pH-ului (intre 7,35 si 7,45), care, la rândul sau, activeaza functia creierului si stimuleaza un sistem imunitar puternic.Conform marturiilor, zeolitul creaza un sentiment de bunastare, claritate si fericire. Se pare ca acest lucru este o consecinta a eliminarii toxinelor si, conform cercetarilor, creste productia de serotonina. Un studiu sugereaza ca zeolitul ajuta si la ameliorarea depresiei. Zeolitul neutralizeaza formarea nitrozaminelor in stomac. Nitrozaminele din carnea procesata sunt o cauza a cancerului de stomac. Un alt efect pozitiv asupra stomacului, conform multor rapoarte, este reducerea aciditatii gastrice, ceea ce il recomanda ca un bun tratament pentru esofagita de reflux.

  • "Prin structura sa chimică, zeolitul poate capta, pe lângă compușii de metale grele, și compușii radioactivi, precum strontium-90 (Sr90) și cesium-137 (Cs137). Sunt, de altfel, de notorietate informațiile privind utilizarea zeolitului în urma catastrofelor de la Cernobîl si Fukushima pentru reducerea efectelor negative ale radiațiilor".

Doctorul nr. 1: "Nu e așa de notorie treaba asta cu zeolitul. Bine, eu nici nu-s pasionată de chestiile astea..."

Doctorul nr. 2: "Nu știam, dar m-am uitat pe net, văd că s-au făcut tratamente cu zeolit. Tipul ăsta care face produsul e prietenul tău? Să-mi dai și mie un număr de mobil."

Specialistul in zeolit: Zeolitii, pe baza studiilor, au fost caracterizati ca fiind non-toxici. Zeolitii pot fi folositi in medicina pe scara larga. Acest lucru poate duce la utilizarea lor ca o alternativa in reducerea numeroaselor tulburari si ar trebui incurajat consumul cu responsabilitate al acestuia. Activitatea antivirala a zeolitilor poate fi demonstrata prin capacitatea moleculei de a capta particule virale in timpul replicarii virale, prevenind astfel formarea de noi molecule virale si proliferarea acestora. 

  • "Pentru prevenție / detoxifiere se recomandă 2 capsule pe zi, cu puțină apă, înainte de masă cu cel puțin o jumătate de oră. Perioada de tratament recomandată este minim de 3 luni, maxim 6 luni. În toate afecțiunile grave, tumori maligne, dozele zilnice se măresc corespunzător. Chiar dacă efectele benefice sunt evidente, se recomandă pauze de minim o lună între tratamente cu Equilibrum".

Doctorul nr. 1: "Recomandarea asta are vreo acoperire medicală, ceva?" 

Doctorul nr. 2: "Aici e o zona delicată, fiind vorba de ceva clasificat ca supliment alimentar cred că este vorba despre doza care nu face rău".

Specialistul in zeolit: Referinte:
[1] MAGDALEN TOMAŠEVIĆ-ČANOVIĆ, Purificarea zeolitului natural-clinoptilolit pentru aplicare medicala-extragere a plumbului, Institutul pentru Tehnologia Materiilor Nucleare si a altor materii prime, Belgrada
[2] Institutul K. Paveli si Mirko Hadzija Ruder Boskovic, Zagreb, Croatia, Aplicatii medicale ale zeolitilor (24), Manualul stiintei si tehnologiei zeolitice
[3] K. Paveli, Clinoptilolitul natural al zeolitului: adjuvant nou in terapia anti-cancer, Jurnalul de Medicina Moleculara, Institutul Ruder Boskovic, Divizia de Medicina Moleculara si Divizia de Chimie a Materialelor, Bijenika 54, Zagreb, Croatia

  • "Simptome precum dureri musculare, migrene sau ușoara deshidratare sunt normale dată fiind eliminarea toxinelor din corp. Este recomandată o mare atenție a consumului de lichide în perioada tratamentului cu Equilibrium. Nu este recomandat în cazul femeilor însărcinate și persoanelor care iau medicamente ce conțin litiu sau platină. Cereți întotdeauna, în aceste cazuri, opinia medicului generalist sau specialist. Produsul este contraindicat persoanelor care au avut un transplant de organe mari, deoarece stimulează sistemul imunitar și ar putea duce la respingerea transplantului".

Doctorul nr. 1: "Orice amintește de medici e binevenit".

Doctorul nr. 2: "Păcat că lumea nu prea citește și asta, pe prospect".

  • "Equilibrium Detox este un produs avizat de către U.S FDA SUB NR 13324820986."

Doctorul nr. 1: "Asta e foarte bine. la noi de ce nu s-a acreditat. A, e în curs de?"

Doctorul nr. 2: "Vezi că la noi, dacă nu mă înșel, toate produsele astea trebuie reavizate din nou, au făcut ăștia nu știu ce rahat de lege cu care și-au tras singuri preșul de sub picioare. Idioții! Ia zi, mergi la vot, nu?"

Concluzia mea: avem de-a face cu un produs destul de mișto, natural, verificat (nu stiu voi, dar eu am mai multa incredere in FDA, agentia americana de profil, decat in autoritatile noastre), al unei firme cu capital romanesc, dar care trebuie luat cu responsabilitate, nu cum vezi în reclamele tv. Iar responsabilitatea e a fiecăruia dintre noi. Cel mai bun prieten de-al meu, din București, ia Equilibrium de vreo șase luni si sustine ca a scapat de "oarece treburi care-i ingreunau dimineata". De vreo lună mă uit si eu la tubul primit de la Gabi, or de câte ori mă supără stomacul sau mă simt aiurea. Inevitabil, însă, ajung să-mi pun o palincă de la congelator. Așa-s eu, antibuline. Nu faceti ca mine. Faceti ce vreti voi: 

1. Cine se pricepe la genul ăsta de produse și a mai avut de-a face cu ele poate afla mai multe despre ele de AICI.

2. Cine nu se pricepe la genul ăsta de produse dar își cunoaște starea de sănătate să-și întrebe medicul dacă Equilibrium Detox i-ar putea face bine sau rău.

3. Iar cine nu se duce duminică la vot mă-sa e știți voi ce, iar tac'su' e proxenetul ei.

cărțile mele sunt aici.

© 2023 Bogdan Stoica