băi Cabral, da' un pic de rușine nu ți-e? nici un pic, acolo?

Gata, am îmbătrânit. Erau vremuri când mă uităm la spoturile publicitare și râdeam. Acum mă enervez. Iar din toți nervii unei zile, cei mai mulți  mi-i provoacă Cabral. Da, simpaticu', pozitivu', agreabilu'. Așa îl vedeam și eu până să înceapă să apară in mizeriile alea de spoturi cu Penny.

Era ok dacă-l vedeam pe Cabral între rafturile unui magazin Penny, îmbiindu-ne să cumpărăm diverse lucruri de acolo. Era și interesant, pentru că n-am intrat niciodată într-unul. Ba, mint, am intrat o dată în ăla de pe Șoseaua Vestului. Am văzut doi bătrânei certându-se pe niște cutii și am plecat. Nu e mereu vorba despre sărăcie, să știți, când vedeti oameni îmbulzindu-se la oferte. Câteodată este vorba despre răutate pură, meschinarie, proaste maniere. Și am rămas de atunci cu impresia că Penny este acel magazin care vinde mizerii identice cu cele de la Carrefour, Cora, Lidl, MegaImage și Profi, adică doldora de E-uri și de denumiri înșelătoare, dar mai ieftin. Apropo, eu nu mai cred în mâncare bună și mâncare proastă de supermarket. Cu excepția produselor bio, toate produsele alimentare din supermarket sunt proaste. Sau nocive. Restul e doar marketing și marjă de preț. 

Revin: băi, deci dacă-l vedeam pe Cabral promovând un suc de roșii la cinci kile care se vinde cu 4 lei, sau berea aia la doi litri care costă cinci lei (asta chiar e pe bune), n-aș fi zis nimic. Nu mă vizează pe mine, ci pe cei care vor să cheltuiască foarte puțîn pe mâncare.  Dar Cabral nu e acolo, băi. Nu e acolo. E numa' în poiana pulii mele cu mioare, numa'n grădina cu roșii cu gust, numa' la târgul de jumări senzaționale și de afumături de casă, numa' la  standul de băuturi de casă... De-acolo ne zice el că noi, românii, suntem așa, speciali la capitolul mâncare, iar Penny ne înțelege și știe ce ne place.

Da, suntem speciali. Avem alimente cu gust. Femeile noastre stiu să gătească genial. Dar Penny știe din pulă ce ne place, Cabral. Adică nu stie. Când o să văd o afumătură de casă, o murătură pusă de tanti Florica sau o bucată de brânză de stană în rafturile unui Penny, o să te cred. Faza e că Penny vinde numai produse de-astea, de laborator chimic. Numai cașcaval cu șapte sute de e-uri, parizer umflat cu apă și sare, dulciuri cu căcaturi chimice, gem în care e 50% zahăr și sucuri în care se pune o linguriță de fruct stors la doi litri de apă colorată. 

Nu ma credeti? Uite, aici aveti un link cu pliantul Penny. Daca gasiti ceva DE CASA in el il printez si il mananc. 

Cum ziceam, Penny nu este singurul tomberon de gunoi alimentar din Romania. Toți retailerii fac ce face el. Dar nici un retailer nu a luat un simpatic care să manipuleze oamenii bătrâni care se uită la televizor. Că la mine și la ăștia ca mine nu merge harneala asta proastă. La vecină mea de 60 de ani da. Și la prietenele ei. Să le sugerezi că Penny le vinde produse autentic românești, gustoase ca la mama acasă, este o mizerie, Cabral. Este ca și cum te-ai filma conducând un BMW seria 7 și apoi te-ai da jos și te-ai filma într-un showroom Logan spunând "wow, Dacia chiar știe ce vrea un șofer de la mașina lui"

Ce vreau să-ți spun, Cabral, este că ești la fel de nociv ca Dragnea când promite spitale regionale. Vizezi același public și vinzi aceleași iluzii de sănătate. Și cred că ar trebui să-ti fie rușine. Măcar un pic, așa. 

Celor de la Penny: dacă abordarea asta, de manipulare prin disimularea mărfurilor alimentare produse in masă in mancare de casă este atat de profitabilă pentru voi, de ce lucrați cu Cabral și nu cu Bianca Drăgușanu? Pula mea, aia nu are nimic natural în ea, e ca smântâna aia lowcost care n-a văzut laptele nici în poze, chiar vi se potriveste. Pe când Cabral chiar părea un băiat cu bun simt, mereu scrie pe blog despre trăitul sănătos, îl distrugeți pur și simplu cu spoturile astea... 

Din supermarketuri cumpăr doar hârtie igienică, șervețele, șampon, detergenți, apă și câte o sticlă de vin. Brânză o iau de la două familii de oieri, alternativ. Carne - de la măcelăria unor cunoștințe. Mezeluri de la un sibian, face ăla un salam de vițel cu porc de mori. Legumele de la Aprozaresti. Șuncă, palincă, icre, murături - nu de la petardele astea de supermarketuri. Niciodată. 

© 2023 Bogdan Stoica