cum sa faci bani pe strada ta sau la tine in bloc si de restul caramele

Esti mare. Ti s-a ingrosat vocea, ti-a dat mustata, ti se scoala. E timpul sa faci bani singur. Da-ti seama la ce esti bun, sau ce ti-ar placea sa faci, si, in loc sa stai pe fundul dezorientarii specifice oricarui adolescent, pune mana si fa bani. Trebuie doar sa te duci prin blocul sau cartierul in care locuiesti cu o oferta buna. 

Daca ai 14-16 ani, du-te prin bloc sau prin cartier, spune vecinilor ca ai un proiect de facut pentru scoala si cere-le calculatoarele vechi de prin casa, apoi cauta pe youtube filmul care arata cum extragi aur din ele, fa calculatoarele zob, extrage si piesele vandabile si pune-le pe olx si fa-ti bani de vacanta, carti, haine, etc. Singur. Am cunoscut un tip care face asta, ca business, si nu ii merge rau deloc. 

Daca ai 16-18 ani si ai pus mana cel putin o data pe un trafalet, du-te prin bloc sau prin cartier si anunta-ti vecinii ca le renovezi camerele in ritm de una pe zi, iar daca accepta vreunul fugi la orice magazin de bricolaj, cumpara un trafalet mic si unul mare, amorsa si lavabila, folie de plastic, si du-te in camera aia, strange toata mobila in centrul ei, pune folie peste tot, da cu amorsa, da cu lavabila, fa curat, arunca folia si pune mobila la loc. Am facut eu, asta, saptamana trecuta, de nevoie; m-a costat in jur de 150 de lei, dar as fi platit 400-500 de lei sa o faca altcineva intr-o singura zi, pentru ca atata timp a fost camera aia nelocuita. 

Daca ai 18-20 de ani uita-te pe net cum se demonteaza un samsung si un iphone, cumpara-ti cateva pensete si surubelnite mici si apuca-te sa le repari telefoanele vecinilor din bloc sau din cartier. Ultima oara m-a costat 800 de lei sa repar un Samsung S7 si 500 de lei un iPhone6, iar ambele reparatii au durat sub doua ore si s-au facut cu piese de la alte telefoane stricate, cumparate de reparator cu 200 de lei fiecare.

Retine ca, fie ca stai pe o strada obisnuita, sau intr-un bloc dintr-un cvartal de blocuri, exista cel putin 200 de persoane carora le poti spune ":sunt X, de la numarul XX, probabil ma stiti, sau ii stiti pe ai mei". E o fraza magica, care spune: "stiti de unde sa ma luati, deci puteti avea incredere in mine". Increderea este atributul megaimportant care ma poate face sa-ti incredintez telefonul, calculatorul, sau accesul in casa. Sute de furnizori de servicii similare te invidiaza pentru asta. 

Ce vreau sa zic este ca am mai tras un podcast: episodul 5 din Si De Restul Caramele. Despre cum sa faci bani. 

Linkuri utile

 cartile mele sunt aici...


w1w2w3 w5w4w6 w00
... si pe Amazon.

 

 

© 2023 Bogdan Stoica