USR PLUS PLUS - run, Forest, run!

In ultimul text dedicat lui Dacian Ciolos (care, intre noi fie vorba, mi-a adus o noua suspendare a contului de facebook pe 30 de zile - muie cretinilor extremisti), scriam ca-l detest pe acest baiat de plastilina pentru ca ocupa inutil un loc la masa unde se face politica. Charismatic cat cuprinde la prostii de dreapta, cum era Nastase la prostii de stanga sau Dan Diaconescu la prostii pur-sange, Dacian Ciolos nu facea doua parale pentru viitorul Romaniei asa cum era saptamana trecuta: singur si ofticos, cu un partid facut din entuziasti fara experienta in politica si tintind ca un canibal electoratul USR, care este, de bine de rau, o structura politica coerenta, cu un pic de infrastructura in teritoriu si cu oameni in Parlament. "Si in loc sa intram in alegeri cu ceva sanatos, puternic, mare, intram cu patru partide mici, confuze si pline de securisti", scriam atunci.

Intre timp, USR si PLUS au semnat o alianta electorala. Partidul fara lider charismatic s-a cuplat cu liderul charismatic fara partid. Ambele aduna laolalta cam tot electoratul care uraste PSD si nu voteaza PNL sau nu voteaza deloc. Cum sa nu saluti asa ceva?

Eu n-aveam de gand sa votez USR, un partid cu pozitii de-a dreptul cretine pe teme de suveranitate si cultura nationala. Mie imi place istoria de mor, sunt mandru si nostalgic in acelasi timp cand ma gandesc la perioada interbelica si cred ca nu vom reusi sa ne integram in Europa cu adevarat pana cand europenii n-o sa ne accepte cu tot cu identitatea nationala. Or, USR spune ca asta e discurs antieuropean si nu stie cum sa faca sa stearga si de pe pliculetele de ceai de menta mentiunea "te scapa de cufureala". Pai chiar te scapa! 

Din motive logice, nu aveam de gand sa votez nici PLUS. Cum sa votez o secta de maniaci dupa un singur om? Pai cei mai prosti prieteni ai mei sunt cei care admira fara rezerve un politician. Cand crezi ca Ciolos se trezeste dimineata ca sa salveze Romania, nu ca sa devina el ceva, cand crezi ca la baza actiunilor lui sunt idei marete, nu dorinta lui de celebritate si relevanta sociala, esti prost de-ti curge din gura. 

O alianta USR-PLUS as vota, insa. Nu in forma de azi, pentru ca nu e destul de mare cat sa poate invinge PSD. Dar as vota-o cu doua maini daca va include si PNL. Singurul partid istoric. Fondatorul statului roman modern. Cele mai stralucite minti ale istoriei Romaniei si-au legat numele de liberalism. Va asigur ca daca s-ar fi nascut prin anii 1900, Ion Tiriac, Simona Halep, Nadia Comaneci si Gheorghe Hagi ar fi fost membri PNL.

Sigur, PNL este condus acum de un personaj mediocru, cu charisma unui scaun de bucatarie si cu viziunea despre viata a unui soarece de camp: ciuguleste permanent cate ceva, se uita tot timpul speriat in toate partile si o rupe la fuga periodic in directia in care fug si restul animalelor. Nu e lider decat conform statului partidului si daca iesim impreuna pe orice strada din Romania, strang mai multe voturi decat el. Dar Orban nu e PNL.

In partidul ala sunt oameni foarte, foarte misto.  Si o structura electorala care, dupa anii de USL, stie exact cum merge masinaria electorala a PSD. Daca USR si PLUS au activisti entuziasti, PNL are veterani ai razboaielor electorale. PNL are si un activ de partid care poate lupta si in mediul rural. Daca se duc Barna si Ciolos intr-un bufet din Vaslui vin de acolo cu zero voturi si o geaca mai putin. Un liberal se intoarce beat mort, dar cu doua-trei voturi.

PNL poate fi cureaua de transmisie dintre electoratul radicalizat, isteric si prost ca orice furios al USR si PLUS si electoratul satul de Dragnea, de pesedisti, de statutul asta de tara bogata cu oameni saraci, dar care nu e dispus sa voteze hipstereala asta stupida de dreapta doar ca sa scape de pesedisti.

Astept, deci, ca PNL sa scape de Orban si sa intre in alianta asta a tinerilor frumosi si naivi. Vreau sa vad pe afise "USR PLUS PNL", in loc de "USR plus PLUS". Si, cine stie, poate in 2020 n-o sa mai scriu "muie", pe buletinul de vot, asa cum o fac de 10 ani. 

cartile mele sunt aici...

w1w2w3 w5w4w6 w00
... si pe Amazon...

 

... iar podcastul, care are, dupa o singura editie, 200 de abonati, este AICI

 

© 2023 Bogdan Stoica