Plus este noul PCR. Doar ca nu se vede. Inca.

Ma uit la poza asta, pusa de Vlad Voiculescu pe facebook pe 1 ianuarie, si ma trec fiorii. Am mai vazut asa ceva. Cand eram la scoala generala, in anii 80 (pentru prosti: pe timpul lui Ceausescu), aveam chiar deasupra usii de la sala de sport un panou similar. Cu un tanar, un batran, un adolescent si un copil. Erau toti cu steaguri PCR in maini, la o parada, si deasupra lor scria: "Am un bunic ilegalist si un tata comunist / Fratele mi-e pionier, iar eu sunt utecist". Pula mea, nu-s sigur ca am citat exact, dar asta era ideea: toata familia era moarta dupa Partid cum sunt azi, toti copiii de-a patra, morti dupa dansul ala cretin al lui Alex Velea.

Sa ma iertati, dar de la PCR incoace, eu n-am mai vazut mandria unitatii politice de familie pana la Martorii lui Ciolos. Nici liberalii, nici taranistii, nici hotii lui Boc sau fraierii lui Basescu, nici martalogii lui Dan Voiculescu, nici macar fanaticii lui Nicusor Dan si nici macar pesedistii n-au dus iubirea de partid la nivelul la care o duc, zilele astea, fondatorii Plus. Si daca ati citi carti despre Partidul Comunist ati remarca si alte similitudini. PCR folosea aceeasi retorica ca Plus: schimbarea sistemului in profunzime prin schimbarea de sine a tuturor membrilor, prin implicare politica, nu doar civica. "Fii vigilent". Cine nu e de acord cu tine e dusmanul partidului. Dusmanul partidului trebuie pedepsit". Ring a bell?

Prin 89, PCR ajunsese la omul nou. Un personaj care, daca ar fi avut si mantie, ar fi fost supererou. Omul nou muncea toata ziua la uzina sa faca planul, apoi facea fapte bune pana pe inserat, cand dormea visa doar inventii industriale menite sa creasca productia, iar dimineata, la prima ora, era gata sa sesizeze Partidului nereguli constatate si sa propuna pedepsirea celor vinovati, in timp ce Partidul il felicita ca nevasta-sa a primit fanionul de Brigadier Fruntas iar copilul insigna de Pionier de Frunte. Scopurile erau aceleasi: toata familia sa fie in partid, sa nu fondezi o familie daca nu aveti aceleasi pasiuni politice, sa fie toti la fel si sa strige in cor, chiar si in intimitatea caminului, "traiasca partidul".

De unde era sa stiu, la opt ani, preocupat de teava cu cornete si de insectar, ca si Hitler folosise chestia asta, cu partidul format din oameni noi? Si cum era sa stiu ca, la 46 de ani, o sa mai aud o data, intr-o forma mai dichisita, la Plus?

*** Pentru toti politicienii: lasati-va, bai, familiile in pace. Si daca decid sa va sustina nu-i murdariti si pe ei de cacatul vostru. O fac pentru ca va iubesc, pentru ca sunteti rude, nu pentru ca sunteti noii Iisus ai societatii.

************
cartile mele sunt in librariile Carturesti, Diverta, Humanitas, dar si pe net, aici: 
https://edituraunivers.ro/book-author/bogdan-stoica/

... daca locuiesti in afara Romaniei, cumpara-le de pe Amazon:
https://amzn.to/2CEYuA6

© 2023 Bogdan Stoica