de ce ne-o trage Rusia cu pula lui Stalin? pentru ca poate.

Spectaculoasa aroganta Rusiei, in acel comunicat de presa menit sa atinga doua scopuri: sa arate, inca o data lumii, cat de mare si de tare este pula ruseasca, dar si sa identifice, in functie de reactie, entitatile romanesti asupra carora se va actiona pe viitor. 

Despre continut nu am altceva de zis decat: propaganda mincinoasa. Am dat Rusiei, dupa al doilea razboi mondial, 300 de milioane de dolari, drept daune. Rusii nu ne-au aparat moca, pentru ca le-a zis Stalin sau altcineva. Au tinut evidenta fiecarei ruble cheltuite si ne-au scos "eliberarea" pe nas, cu o nota de plata mai mult decat consistenta. In plus, cazarea, masa si jafurile Armatei Rosii din Romania, in perioada 1944-1958 (ca rusii n-au plecat imediat ce s-a terminat razboiul, au mai stat 14 ani aici), ne-au mai costat doua miliarde de dolari. Pana in 1989 le-am mai dat vreo 20 de miliarde de dolari, in carburanti si alimente. Una peste alta, "eliberarea" Romaniei a fost cea mai buna afacere a Rusiei dupa al doilea razboi mondial. 

N-am scris asta, pe 28 decembrie seara, cand mi s-a umflat o vena citind mizeria lansata pe facebook de Ambasada Rusa, pentru ca am dat credit statului roman ca o va face. Ca puzderia de institutii care au informatii despre "eliberare" vor face pasul in fata si vor spune, diplomat, "domnule ambasador, cu tot respectul, dar lucrurile stau asa si asa". Din pacate, nu s-a intamplat nimic in astea doua zile. Statul roman este paralizat de frica atunci cand vine vorba de Rusia si de SUA si sta capra oricarei pule venite dinspre aceste state. Ma asteptam ca macar blenderul presedintele Iohannis sa zica ceva. Omu' e insa dus. Si la propriu, si la figurat. El e pasionat de vacante, nu de atributiile sale oficiale.

Asa ca nu-mi ramane decat sa ma uit ce politicieni NU spun nimic rau si ce redactii nu scriu critic despre comunicatul Ambasadei Rusiei. Stiti de ce? Pentru ca asta se intampla doar atunci cand ti-e frica sa nu-ti iasa vreun schelet din dulap, sau ti-e frica sa nu pierzi niste bani. Pentru ca rusii, dragii mei, au acum mai multi agenti de influenta si factori de decizie sub control decat aveau inainte de Revolutie. Si fac ce stiu ei mai bine. De trei sute de ani.

________________________

  • - a diviza întreţinînd tulburări şi gelozii continue
  • - a interesa pe puternici cu preţul aurului
  • - a corupe spre a avea o acţiune în alegerea liderilor
  • - a face să intre trupele în ţări străine ca să rămînă acolo pentru totdeauna
  • - a se servi de una pentru a sfarîma pe cealaltă
  • - a crea certuri tarilor şi a face să se ruineze una pentru alta 
  • – a se întinde neîncetat către Sud, în lungul Mării Negre
  • (testamentul țarului Petru I)
************
cartile mele sunt in librariile Carturesti, Diverta, Humanitas, dar si pe net, aici: 
https://edituraunivers.ro/book-author/bogdan-stoica/

... daca locuiesti in afara Romaniei, cumpara-le de pe Amazon:
https://amzn.to/2CEYuA6

 

 

© 2023 Bogdan Stoica