Rares si Oreste - sfârșitul poveștii falșilor "jurnaliști de investigații"

Daca e ceva ce ma deranjeaza maxim cand ma uit la Realitatea TV acela e momentul in care Rares Bogdan si invitatii lui se autodefinesc ca jurnalisti de investigatii. Desi nu sunt. Fiecare din ei este un costum, pus pe scaun, la televizor, sa trancaneasca pe teme sensibile, astfel incat sa se adune macar 20.000 de telespectatori si sa iasa un 0,3 rating, cat sa poti sa ceri pe un spot de publicitate 200-300 de euro. Cu trei ore de emisie si patru pauze de publicitate de 20 de spoturi fiecare, Rares Bogdan si compania aduc, postului, 15.000-20.000 de euro pe zi. 

Investigatia de presa nu se face la costum. Muncesti pe branci, imbracat cine stie cum, cat sa nu bati la ochi. E cu mult citit, cu multe discutii, cu inregistrari ascultate de zeci de ori, cu compromisuri facute cu lepre mici ca sa-ti spuna lucruri facute de lepre mari. Un jurnalist de investigatie n-ar aparea zilnic la televizor din simplul motiv ca nu ar avea timp pentru asa ceva. Plus ca, de multe ori, este mai inteligent decat cei care simt nevoia sa fie atat de vizibili, atat de des.

Ma iau de Rares, Oreste si de restul studio-istilor de la Realitatea TV din doua motive: unul ar fi ca sunt singurii care mai fac mizeria asta. La Digi nu se pronunta sintagma deloc, iar la Antena 3, Mihai Gadea, care mai pica si el in pacatul iluziei ca ar fi un jurnalist de investigatii, a inceput sa spuna, de vreun an, "echipa de investigatii de la Antena3". 

Acesta este motivul pentru care cred ca este bine ca Oreste are interzis la Realitatea TV si ca Rares Bogdan a anuntat ca demisioneaza daca nu i se ridica embargoul lui Oreste. Prin disparitia celor doi, jurnalismul de investigatie nu pierde nimic. Tot mai  putini oameni vor mai cauta investigatii de presa realizate de Oreste si Rares, obtinand de la Google zero rezultate, pentru ca aceste anchete nu exista. Cu cei doi o sa fie cum a fost cu alti falsi monstri sacri ai televiziunii, ca Marius Tuca sau Robert Turcescu si care, dupa ce au disparut de pe tv, au disparut de tot, pentru ca nu erau tocmai ce spuneau ca sunt. Erau si ei tot niste costume fara jurnalisti in ele. 

Iar celor care se plang ca Oreste a fost scos de pe post din motive oculte, le recomand sa citeasca declaratiile lui Cozmin Gusa. Interdictia fusese anuntata, in Realitatea TV, cu zece zile inainte. Existau motive de suspendare, intemeiate pe comportamentul lui Oreste fata de alti colegi. Nu a dat nimeni nici un telefon, spunand: "Oreste stie ceva devastator despre mine, opriti-l cu orice pret". Iar Rares... omu' abia astepta un motiv sa plece. Cariera lui tv este complet compromisa, manipularile penibile de zi cu zi i-au facut imaginea praf, si in fiecare zi se marea prapastia dintre el si un job in orice alta televiziune nationala. Daca nu pleaca el va fi dat afara. 

Si inca ceva: dupa ce-i cititi pe toti, nu doar pe unii, amintiti-va ca Realitatea TV nu-si plateste datoriile, aferente insolventei cu reorganizare, de ani de zile. Ca datoreaza statului roman multe milioane de euro, si, desi incaseaza sute de mii de euro lunar din publicitate, nu-si plateste taxele. De ce pula mea de n-au scris/zis nimic, despre acest comportament numit evaziune fiscala, marii jurnalisti de investigatie Oreste si Rares?

Pai, tocmai v-am zis de ce: Rares si Oreste nu sunt jurnalisti de investigatie. Sunt doar niste costume cu nume. Acum si fara job.

PENTRU PROSTI: cand mesteci la tv acuzatii la adresa cuiva nu inseamna ca faci investigatii jurnalistice. Inseamna ca ti-ai insusit, ca un nerusinat, concluziile unei anchete jurnalistice scrise de altii. 

 

************
cartile mele sunt in librariile Carturesti, Diverta, Humanitas, dar si pe net, aici: 

https://edituraunivers.ro/book-author/bogdan-stoica/

... daca locuiesti in afara Romaniei, cumpara-le de pe Amazon:
https://amzn.to/2CEYuA6
 
© 2019 Bogdan Stoica