www.bogdanstoica.ro

Povestea celei mai mișto case mici din Romania

Încep prin a-mi mulțumi chiar mie, pentru că am scris o carte la lansarea căreia am cunoscut-o pe Alice, creatoarea celei mai mișto, amuzante, moderne și confortabile case mici pe care am văzut-o vreodată: #mega_mini_casa.

Când am cunoscut-o, Alice se agita să strângă semnături ca să schimbe legea ordinii publice. A facut asta dupa ce a ascultat o droaie de manele, cu boxele date la maxim de noii vecini de coșmar ai casei pe care si-a facut-o singurică cum a vrut mușchiul ei. Sătulă de zgomotoșii de peste gard și de reacția palidă a Poliției, Alice și-a dorit intai să-și ia casa in spate și să se care unde o vedea cu ochii. N-a mers, dar asta i-a dat ideea unei noi afaceri. Așa ca s-a apucat, in paralel, de 1. studiat metode/tehnici/materiale pentru case mobile și 2. de modificat legea privind ordinea publică. 

Intr-un an, a dat de cap la ambele probleme. Toata vara aia, a studiat legislația și pârghiile cetățenești si a scris atatea emailuri către politicieni si institutii incat, ca prin minune, în Parlament a aparut o inițiativă legislativă privind dotarea poliției cu sonometre. Că acum, de exemplu, Poliția nu poate da amenzi pentru zgomot prea mare, decât noaptea, iar Garda de Mediu, care are sonometre, nu vine pe loc la sesizări de zgomot pe 112. Dacă trece proiectul ăla de lege (și sunt șanse mari să treacă, în 2019), n-o să mai poți face vreun zgomot mai mare de 50 de decibeli decât în anumite condiții. 

alo10

S-a apucat si de aceasta casa, cu un prieten. Cosmin avea nevoie de un business-plan pentru o afacere de-a lui, cu containere folosite ca spatii de depozitare. In timp ce ii explica ce si cum, iar Alice traducea in cifre pentru calculul rentabilitatii investitiei, le-a venit ideea #casa_ușor_de_mutat. Au inceput sa "brodeze" pe marginea ei., sa studieze piata sa veda daca exista ceva asemanator, daca e sustenabila financiar, ce materiale s-ar potrivi acestei constructii speciale (pentru ca trebuie ridicata, si risca sa se deformeze). De-aia, de exemplu, au ales sa o placheze cu un termosistem decorativ deloc ieftin, dar care nu crapa la eventualele tensiuni ale fierului. Pe langa asta, structura trebuia sa fie foarte rezistenta, cu o calitate foarte buna a fierului si a ranforsarilor. Si pe urma s-au apucat de munca efectiva. Au stat 40 de zile in santier, au muncit cot la cot cu toata lumea. 

Mi-a povestit atat de mișto cu ce se ocupa (mi-a trimis si poze), incat i-am spus: "Vorbeste cu Cosmin (tipul din stanga): când aveti casa gata, eu va fac pozele"

cosm

 

Iar acum (noiembrie 2018) casa e gata. E gata și site-ul casei. Iar pozele sunt pe site

alo0

"Eu sunt pasionată de design, Cosmin e pasionat de containere și de fier. Am hotărât să investim împreună și să facem acest proiect în care credem. Ne-a fost destul de ușor: Cosmin e în businessul cu fier forjat și are și un magazin online de materiale de construcții (ambele firme sunt pe site, la parteneri) asa că el s-a ocupat de paturi, copertine, scară, panourile de tablă perforată, după modelele mele. Materialele de construcții tot de la el au venit. Eu m-am ocupat de proiectarea spațiilor, de business plan-ul proiectului, de design și de toate celelalte cumpărături pentru mobilarea, utilarea și decorarea casei". 

alo1

Dincolo de poze, vreau să vă povestesc cum mi s-a părut mie casa aia: perfectă. N-aș fi crezut că poți aranja în 40 de metri pătrați două dormitoare, un living, o bucătărie și o baie, fără să arate ca o locuință de tip militar sau a container de sinistrați. Dar se poate, Alice și Cosmin (asociatul ei) chiar și-au bătut capul. 

Stand in casa aia, printre toate lucrurile alea așa mișto făcute, mi-am dat seama care-s puncte forte ale locuintei imaginate de Alice și Cosmin:

alo2

Te muți în ea doar cu hainele și cu laptopul, pentru că ei ți-o livrează exact cum o vezi în poze. Cu tot cu canapea, pled, covor, becuri, perne pe pat, săpun la baie, linguri și furculițe. Vezi farfuria aia de pe masă? E a ta  și aia.

alo5

Spre deosebire de o casă obisnuită, sau de un apartament, care sunt potrivite pentru un anumit fel de oameni, casa asta este perfectă pentru tot felul de oameni:

- un cuplu care are un teren mișto și deloc răbdare să-și construiască o casă. 

- e bună de făcut cadou fiicei, sau fiului, la majorat.

- poți să o pui pe un TIR și s-o duci pe malul Marii Negre, sau undeva în Grecia, pe un teren din apropierea Mediteranei.

- dacă ai deja o casă mare și mișto, cu o curte cât toate zilele, merită să iei și o casă de-asta. S-o pui lângă lac, pentru oaspeți, sau în fundul livezii, pentru momentele când vrei să te relaxezi doar tu cu tine.

- dacă vrei să pornești o afacere în turism, vei constata că e mai ieftin să cumperi 5-6 case de-astea, pe rand, pe măsură ce te extinzi, si să poți caza decent 20-25 de oameni, decât să construiești, timp de un 3-4 ani, un viloi oribil si mereu prăfuit si neterminat, intr-o curte plina de moloz. 

- se potrivește și celor doi ingineri care-ți ridică pe câmp un ansamblu de blocuri, și rudelor in varstă de care vrei să ai grijă si pe care le vrei în aceeași curte cu tine dar fără să-ți afecteze intimitatea.

- e buna si de centru de workshop-uri, si de firma de servicii , si de cabinet medical, si de...

alo6

De ce înșir aici doar scenarii care presupun ceva bani în cont? Pentru că nu e o casă ieftină (deși dacă te apuci să o faci singur, vei plăti mai mult, pe proiectant, designer, materiale de construcții la prețuri mai mari). Nu e pentru sinistrați, nu e pentru tineri căsătoriți care isi cresc copilul cu doua salarii minime. Casa costă 40.000 de euro plus TVA, pentru că are toate dotările: încălzire în pardoseală, aer condiționat, mașină de spălat, flori la fereastră…cam tot ce-ți trebuie într-o casă. Iar structura pe care e făcută este practic antiseimică.

alo7

"O s-o vindeți până să apucați să va întrebați "unde fac Revelionul?", i-am spus lui Alice după ce am vizitat si fotografiat casa. Ea n-a zis nimic. Are niște emoții....

alo9

O droaie de poze si de informatii cu casa-minune gasiti aici: https://reinventinghome.ro/produsul-nostru/

Pagină de facebook a casei este aici: www.facebook.com/Reinventing-Home-881685038688229/

ala2

ala1

Am uitat să vă explic cum a fost posibil ca o femeie să facă două lucruri asa complicate, in acelasi timp, cu capul bubuind de manele. N-ar trebui sa va mirati asa, femeile chiar sunt multitasking, nu ca noi. Si cum ziceam, sătulă de polițiști neputincioși, Alice s-a dus intr-un magazin Sony și a cerut "cea mai tare boxă". Restul e chiar în mesajul pe care mi l-a trimis atunci...

alo12

© 2017 Bogdan Stoica