ICEEfest 2018: n-am avut de ce sa ma duc nici la editia asta

Sunt in online de 10 ani, timp in care am facut, condus, promovat vreo 15 site-uri, dar nu m-am dus la nici o editie ICEEfest. In fiecare an m-am uitat pe lista speakerilor, pe lista temelor pregatite si tot in fiecare an am avut senzatia de impachetare, in loc s-o am pe aia de tip "uite, chestia asta chiar as vrea sa o invat". Si cred ca nu sunt singurul. Iar anul asta....

Nu stiu daca mi se pare doar mie ca ICEEfest devine tot mai putin popular de la an la an, dar anul asta n-am vazut nici macar:

- cele 5-6 check-in-uri ale amicilor mei din industria IT, pe care le vedeam anii trecuti

- nici o poza cu o sala plina, pe pagina oficiala a festivalului, 

- nici un review de tip "in sfarsit, am invatat asta"

Sigur, n-au lipsit postarile cu biciclete, fete stand intr-un fotoliu cu un laptop in brate, oameni dand din maini pe scena si alte poze pe care le fac si eu cand vreau sa arat ca un eveniment este cool, chiar daca nu e. Si fara sa stiu cifrele, am senzatia ca mai putin oameni decat anul trecut au considerat ca merita sa dea 200 de euro ca sa asiste la niste prezentari cool, dar inconsistente. 

Pentru ca despre asta a fost vorba, de la inceput, cu ICEEfest: despre consistenta si relevanta. Cand aduci un nene sa vorbeasca despre virale sub tagline-ul "afla totul despre virale", dar nenea ala n-a generat in viata lui un viral, ci e doar un tip cunoscut pentru opiniile sale de tot felul, nu oferi o experienta de learning. Si daca nu e cu learning, nu vad de ce as da bani pe bilet. Mai ales ca festivalul are si sponsori. Pai daca iti da Orange niste mii de euro, de ce mai ceri bani si de la public? Sa nu o aud pe aia cu "Orange plateste pentru expunere", ca nu merge. Cand vorbim de o suma mai mare de 3.000 de euro pentru o expunere a brandului la 3.000 de oameni, nu vorbim de expunere comerciala rentabila, ci doar de un aranjament menit sa mareasca incasarile, fara nici un beneficiu pentru platitorii de bilete. 

Probabil ca ICEEfest o sa moara ca Festivalul de Muzica Usoara de la Mamaia: incet. Sau o sa devina festivalul celor vor doar agregare cu oameni din online, nu dezvoltare personala. Sau, cine stie, poate cineva invata din lectiile oferite de editiile 2017 si 2018 si o sa schimbe formatul: workshop-uri in loc de prezentari si chestii utile in loc de opinii si povesti, astfel incat biletul sa merite banii. 

Scriu asta pentru ca in fiecare an m-au rugat diversi amici sa promovez festivalul asta ca pe un semn ca Romania e o prezenta notabila in industria IT mondiala. Da, Romania e o scula in zona asta de business. ICEEfest, insa, nu e. Nu inca.

UPDATE: Dragos Stanca, owner-ul ICEEfest, mi-a scris ca a avut cu 800 de oameni mai multi decat in 2017. Despre relevanta continutului livrat la event n-a zis nimic.

*************
le gasiti si pe amazon:

w1w2w3 w5w4w6 w00

© 2023 Bogdan Stoica