blog condamnat blog condamnat

Blog Condamnat - nu râde, câ mâine ai putea s-o pățești chiar tu

Tu ce-ai făcut după Ziua Națională?  Adică, dincolo de ziua aia liberă, de masa copioasă, de timpul alocat odihnei și distracției... Cum a fost după?

La mine, de exemplu, a fost diferit față de alți ani. Eu am sărbătorit și pe 2, și pe 3 decembrie, Ziua Falsificatorului de Fotografii. Și asta datorită unor oameni, pe care nu-i cunosc personal, dar care au afirmat, stând comod pe ignoranța lor, că una din fotografiile făcute  și publicate de mine pe 1 decembrie este trucată.

Nu e prima oară când sunt condamnat aiurea. Când scriu ceva rău de Ponta, sunt făcut băsist. Când mă iau de Iohannis, sunt pesedist. Când mă iau în același text și de Gorghiu, și de Dragnea, și de Băsescu sunt un nenorocit de mercenar de presă plătit de ruși, ca să destabilizez țara. Avem un talent la condamnarea unor oameni doar pentru că nu suntem de acord cu opiniile lor, sau nu înțelegem exact ce-au făcut, ceva de speriat....

Bineînțeles că fotografia nu era trucată! Bineînțeles că, într-o țară normală, nu trebuia să-mi bat capul cu ce spun niște neaveniți. Dar au fost mulți. Și unii dintre ei au început să dezbată atât de înverșunat subiectul falsului (inexistent), încât îmi puteau afecta grav reputația de fotograf. Așa că pe 2 și 3 decembrie i-am luat la rând pe acești oameni și le-am explicat cu argumente, planșe și informații că fotografia respectivă nu e trucată. O parte dintre ei și-au cerut scuze pentru eroare, dar alții au trecut senini, peste.

WTF?! Cum ar fi să-ți intru în sufragerie, într-o zi, să spun "eu cred că mă-ta este curva blocului", și să plec liniștit la ale mele? Sau să-ți intru în fabrică și să spun, relaxat, "lasă vrăjeala, știu că toata hala este o regie și că tu aduci marfă proastă din China"?

De ce scriu despre asta? Pentru că astazi, datorita celor de la Rogalski Damaschin PR si Apador-CH, cateva bloguri si site-uri românești au fost personificate ca victime ale incalcarii drepturilor omului. Astfel, pentru o zi, blogurile au devenit:

Sigur, sună un pic prea dramatic, dar exact asta a fost povestea campaniei: dramatizând acest subiect, oamenii ar putea înțelege cât de important este să caute, să citească și să știe care le sunt drepturile si ar putea sa-si dea seama de ce este important să sprijine și ONG-urile cu un rol civic, nu doar pe cele care au grijă de căței sau pisici, sau luptă pentru stratul de ozon.

De ce s-a întâmplat fix azi? Pentru că azi, 10 decembrie, în toată lumea se sărbătorește Ziua Internațională a Drepturilor Omului. Inclusiv în România, deși trei sferturi dintre români recunosc, în sondaje, că nu își cunosc drepturile. Pentru a atrage atenția asupra importanței subiectului și pentru a vă face conștienți că nu trebuie să fiți și voi în aceste trei sferturi, astăzi, acesta este un blog condamnat. Mâine nu doar acest blog, ci oricare dintre voi poate fi în aceeași situație. Pentru a evita asta, este important în primul rând să vă cunoașteți drepturile. Să nu mai fim, și la următorul 10 decembrie, tot trei sferturi ignoranți.

Intră pe www.drepturicivile.ro și citește-le atent. O să-ți facă bine. Iar pe mine mă puteți condamna, în continuare, aici.

© 2023 Bogdan Stoica