Portofoliu - Portret Portofoliu - Portret © bogdan stoica

Ce n-a inteles Piticu

Am auzit de Piticu de mult, dar nu l-am putut citi pe termen lung. Spirit saracut. Tenacitate da, talent ciuciu. Nu ma captiveaza. Pe altii da. Piticu vine din cuaternarul bloggingului romanesc si are traficul specific unui monument. Dar cand ii citesti blogul, te simti ca la Antipa, privind un pterodactil: e interesant doar doua minute. Nu te marcheaza. Nu-ti schimba viata. 

Am reincercat sa-i citesc iar blogul dupa ce a luat apararea unei femei, la mitingul anti-Basescu. Jurnalista de la B1, parca, a luat un sut in spate de la un cretin, iar Piticu l-a luat imediat de gat. A fost suficient de barbat incat sa-l plac, chiar daca scrie - dupa standardele mele - cu picioarele. De-aia, iar am incetat sa-l citesc.

M-am convins ca n-ai ce sa placi la baiatul asta, cand a scris, recent, despre tipa care era sa fie violata de un taximetrist cum ai scrie despre un Dorel care si-a dat cu tesla in coaie pentru ca era baut.

Am o fata care se apropie de varsta adolescentei. Urata nu e, proasta nu e. In cinci ani, voi fi in linia intai, alaturi de alti tati, incercand sa-i deschid ochii asupra atentiei bolnave care se acorda femeilor atragatoare pe strazile din Romania. Voi fi ala care se va opune unei fuste prea scurte, unui decolteu prea mare, unui machiaj prea ostentativ, unei ore prea inaintate sau unui anturaj care nu-mi place. Pentru ca stiu ca pe strazi sunt mai multi bolnavi psihic nedeclarati sau nepedepsiti. Pe unii, o sa-i pedepsesc personal, sunt sigur.

Gandesc asa pentru ca sunt speriat. Vad zilnic oameni care cred ca daca ospatarita le zambeste e ok sa incerce sa-i bage o mana sub fusta. Vad tipe terorizate de un necunoscut, doar pentru ca nu i-au acceptat cererea de prietenie pe Facebook. Vad zilnic cate un pustan prost, care povesteste cum "i-a tras doua capace zdrentei" care n-a vrut sa iasa cu el beat, in oras.

Noi, barbatii, suntem de vina pentru asta. Din cauza lipsei de educatie, a stresului, a femeilor aspirationale din filme si spoturi tv, am ajuns sa visam sex cu ochii deschisi. Unii, destul de multi, ne controlam. Altii, insa, pe fondul indiferentei politiei moi si a unor legi proaste, cred ca pot sa faca ce vor. Si cand vine unul ca Piticu, cu un text prost, in favoarea acestor trepanati, mi se umfla o vena pe frunte....

Sa sugerezi, cum o face Piticu, ca tipa a fost agresata sexual pentru ca si-a cerut-o, nu e doar o tampenie misogina si meschina. Este iresponsabilitate. Zeci de mii de cretini murdarei si obsedati sa faca sex cu vecina aia simpatica care nu-i baga in seama s-au simtit reprezentati de tonul jignitor folosit de Piticu. Un viol, care ar trebui perceput doar ca o nenorocire, pare scuzabil, justificabil, rezonabil. "Cum sa nu ma placa, ai vazut cum se fataie pe aici? Da-o'n mortii ei, sa vezi ce-i fac cand o prind", o sa fie argumentul suprem pentru unii cretini, dupa ce l-au citit pe bloggerul ala

Uitati-va si la fotografia atasata. Tipa a vrut o poza in care sa para libera, lipsita de orice constrangere. Atat. Asa a vrut ea sa se exprime, intr-o sedinta foto. Cand faceam pozele, au trecut unii care mai aveau doar un pic sa se opreasca sa-i propuna un gangbang. "E aproape in curu' gol si se da fata cuminte? Hai, mestere, lasa vrajeala..."

Si ce e si mai trist este ca, desi tot internetul ii da cu tastatura in cap, Piticu tot nu pricepe. In fiecare zi, mai posteaza ceva in apararea lui. E tot mai penibil ce vad.

  • Frate, opreste-te. Sterge tot ce ai scris despre subiectul asta, pune un banner mare cu "Iertati-ma!" pe blog, fa doua luni de voluntariat la un ONG care se ocupa de femei abuzate si cumpara-i in fiecare zi un buchet de flori iubitei/sotiei/mamei. 
  • Iar in caz ca tot n-ai priceput ce s-a intamplat, iti explic: nimic nu justifica un viol. Sa zicem ca tipa era ranga, ca se simtea complet dezinhibata si mega-seducatoare. Nici macar asta nu justifica un viol, pentru ca violul nu e despre sex. Este despre putere. Javra aia de taximetrist n-a vrut sa faca sex cu tipa despre care tu crezi ca si ea voia sex. A vrut s-o supusa, pentru ca i s-a opus. A pedepsit-o.
  • Acum citeste iar ce-ai scris tu. In cheia asta, a unei pedepse aplicate unei tipe care nu voia nimic rau. Si vezi cui iei apararea, de fapt. Piticule!

.....................

Comentarii? Nu pe blog, ca ma enervez repede cu prostii. Aici da: www.facebook.com/bogdanstoica.ro 

© 2023 Bogdan Stoica