opriți chestia asta penibilă cu masca, vă rog

Cine mă cunoaște știe că nu-s nici conspiraționist, nici dement. Cine locuiește în orașul meu știe că port masca oriunde trebuie să o port. Dar asta nu înseamnă și că am încredere în această măsură. Că mi se pare utilă. Că nu văd că, de când guvernanții noștri cretini s-au concentrat doar pe portul măștii, incidența cazurilor de covid19 a crescut și spitalele s-au aglomerat la maximum.

În schimb, celelalte măsuri par date uitării.

Dacă te duci la Carrefour, paznicul dă din mâna în care ține termometrul, dar nu-ți mai măsoară temperatura. E ca un salut cretin: în care amândoi dâm dintr-o mână a lehamite.

Adio preșuri îmbibate cu dezinfectant și dezinfectantul de mâini din toate clădirile, autobuzele, trenurile și metrourile cu care eram futuți la cap la începutul pandemiei. Nici nu mai există, nici DSP-urile pulii nu le mai verifică.

Am spus adio și străzilor spălate cu detergenți, aerisirii și nebulizării spațiilor interioare la fiecare câteva ore.

Pula toate măsurile de anul trecut, deși situația e mai gravă. Pula izolete. Pula combinezoane la oamenii de pe ambulanțe.

Practic, nu se mai ia nici o măsură de igienă specifică oricărei boli contagioase, nu doar covid19. A rămas însă nefericita de mască, băga-mi-aș pula în ea.

Dacă o porți pe frig, îți îngheață la gură.

Dacă o porți pe căldură, salivezi și încep să-ți curgă mucii până te faci fleașcă pe față.

Nu știu dacă văd pe stradă, într-o săptămână, o mască FPP3/FPP2 și cinci măști chirurgicale. Numai măști proaste, numai măști textile, care nu opresc aproape deloc contaminarea. Și oricum porți degeaba mască dacă nu ai și ochelari, pentru că studiile arată că și umezeala ochilor reprezintă o poartă perfectă de contaminare.

Și începe să mă enerveze maxim că în timp ce guvernanții, parlamentarii, primarii, consilierii, directorii de spitale fură banii destinați materialelor de protecție, eu să fiu silit să merg cu masca pe figură și dacă sunt singur pe stradă. Eu port masca, tu porți masca, și amândoi ar trebui să credem că de-asta se sifonează banii de la buget pe tâmpenii, ca să fim noi în siguranță. Și că statul vrea să oprească pandemia.

Vrea o pulă. Mall-urile sunt pline, cu zero distanțare. La Carrefour e plin. Cârciumile se umplu după ora 5, când nu mai vine nici pulea în control. Săile de fitness sunt pline. Apropo - să-i zică cineva ministrului Educației, Tâmpeanu sau cum îl cheamă, că e absurd să obligi copii să poarte masca la ora de sport în timp ce orele de sport din sălile de fitness se desfășoară fără mască. Că e o măsură discriminatorie pe criterii de vârstă, cum ar zice un progresist.

Ce vreau să zic este că accept să port masca dacă văd că cel care m-a obligat să o fac, statul român, dă și el în brânci să mă țină sănătos. Dar când statul fură, mănâncă, doarme și se cacă pe ele de măsuri anti-pandemie, dați-mi voie să cred că ori nu vorbește serios, ori își bate joc de mine.

Așa că propun parlamentarilor sănătoși la cap și guvernanților cu momente de luciditate să elimine obligativitatea purtării măștii pe stradă cât timp nu vorbim despre măști eficiente, oferite gratuit cetățenilor. Ce facem noi acum este doar o farsă cu costume, în care fiecare își face costumul din ce vrea el. Dacă mâine ies pe stradă cu mască făcută din coji de banană sau din salam de Sibiu, orice polițist e obligat să mă lase în pace, chiar dacă mă frec de el cu tot corpul. Păi ce pula mea de eficiență anti-pandemică are așa ceva?

In 2019 am fost în Japonia. Acolo cel puțin trei sferturi din oameni poartă mască pe stradă sau la metrou. O fac benevol, nu siliți de cineva. Cred că asta ar fi măsura normală și la noi. Ba chiar cred că ar fi mai eficientă. Cred că mi-aș pune voluntar masca dacă aș vrea să-i vorbesc cuiva care poartă una. Și aș sta departe de oamenii care o poartă, în semn de respect pentru modul în care își gestionează riscul asupra sănătății. Dar să mă obligi să am o cârpă pe față, fără să te fută grija dacă nu cumva am înmuiat-o în mucii de când aveam covid, mi se pare doar o prostie. O umilință fără rost. O manevră de imagine, să poți să cumperi scump și să furi. Eu port masca și tu mă arăți ca pretext pentru îmbogățirea ta ticăloasă. Păi du-te în pula mea, cu masca ta cu tot.

În armată, am prins un gradat complet dement. Oltean. Distracția lui preferată era să umple chiuvetele și să ne pună să scoatem apa din ele folosind șireturile de la bocanci. Oricât ai înmuia un șiret în apă nu poate absorbi mai mult de 20 de mililitri de lichid. Așa că distracția dura cam o oră și o făceam toți, fără proteste, pentru că de-asta eram acolo, să învățăm Supunerea, chestie vitală în orice organizație militară. Faza e că îmi aduc aminte de momentele alea or de câte ori îmi pun masca și ies din bloc pe strada plină de flegme și de oameni cu măști de căcat care vin din locuri aglomerate unde s-au frecat de alți oameni ce purtau măști la fel de inutile. 

O să detaliez argumentația de mai sus, zilele astea, pe canalul meu de youtube. Abonează-te, dacă ți se pare un subiect interesant.

© 2023 Bogdan Stoica