Completează formularul dacă vrei să primești mesaje de la mine. Promit să fie rare, scurte și cool, pentru că și eu urăsc mesajele lungi, inutile și cretine.

nu mai vreți atentate? introduceți religia în școli

Ho, nu săriți pe mine ca pe Preafericitul Danny. De fapt, chiar despre asta este vorba. Despre a trage aer în piept și a te gândi un pic înainte să acționezi, fie că vrei să-l înjuri pe unul care scrie pe blogul lui, fie când vrei să decapitezi niște oameni (idiotule). 

Acum, că ai respirat, hai să facem raționamentul împreună. Atentatele sunt săvârșite, în proporție de 90%, de fanatici religioși care urăsc simbolurile, cultura sau adepții altor religii. De ce? Pentru că un cretin i-a învățat asta. Sau un prost de pe facebook. Iar învățarea asta greșită s-a putut produce pentru că în capul atentatorului nu erau, la momentul însămânțării acelor idei tâmpite, decât tărâțe.

Acum hai să ne imaginăm ceva împreună: eu îți spun ție că portul măștii duce la atacuri cerebrale. Dacă ești prost, o să-ți zici "ăsta e un blogger cu 500.000 de cititori în fiecare lună, deci are dreptate". Dacă, în schimb, ai mai citit ceva, o să răspunzi cu "mai dă-te'n pula mea cu harfele tale, păi asistentele medicale și sudorii cum de nu fac atacuri cerebrale? Da' ninja? Ia zii, băi blogăru' pulii, pe unde respiră creieru' la ninja când poartă masca?"

Și acum ajung la titlu. Cum ar fi ca fiul tău și fiica mea să învețe la școală despre toate religiile? Despre cum au apărut, ce conțin, ce valori promovează, prin ce se diferențiază, cum funcționează, ce puncte slabe au, ce puncte forte au? Cum ar fi să ți se spună de la vârsta de 7 ani că în Coran nu scrie nimic despre ucis creștini, că în Biblia Ortodoxă nu scrie că e păcat să mergi la Biserica Catolică și că Iisus și Mahomed, profeții celor mai mari religii ale lumii, nu se considerau inamici?

Ar fi grozav, îți spun eu. Cu manuale mișto și cu profesori sănătoși la cap, nu cu preoți, studiul religiilor ar fi o încântare pentru ochi, ureche și minte. Religiile sunt mișto. Megamișto. Nu sunt mereu mișto preoții lor, iar adepții, în funcție de prostia din capul lor, pot fi foarte nașpa. De-aia cred că prima țară care va introduce studiul religiilor în școala primară nu va mai avea terorism săvârșit de proprii cetățeni în maxim 10 ani. Iar dacă mai multe țări vecine ar face același lucru, planeta asta ar avea mai multe zone sigure transnaționale. 

Când am fost în Bali, am fost șocat să vâd că acei oameni care sunt extrem de religioși nu au de fapt nici o religie. Balinezii cred în strămoșii lor, le urmează datinile majahapite (numite așa după primul lor imperiu etnic)  și sfaturile date când erau copii, până mor, nu înainte de a le transmite copiilor lor, până la a zecea generație. Pe același fond, balinezii cred în karma, adică nu fac rău altora convinși că acel rău se va întoarce asupra lor și a copiiilor lor. Credința în karma este singurul lucru preluat de la hinduism, în rest toate templele și obiceiurile lor "religioase" sunt de fapt tradiții majapahite. Sigur, cretinii superficiali spun acum că în Bali nativii cred în hinduismul balinez, ceea ce este o tâmpenie tot atât de mare ca maneaua rock"- Dar am citit despre voi, sunteți fie hinduiști fie musulmani, scrie pe net, pe site-ul guvernului vostru", i-am spus ghidului nostru balinez. "- A fost o eroare. Când s-au introdus asigurările de sănătate a trebuit să completăm niște formulare. Cei care ni le-au dat ne-au spus că trebuie completate integral, altfel nu primim asigurarea. Am bifat toți hinduismul pentru că cealaltă variantă era să ne declarăm musulmani. Dar noi nu avem religie. Aducem ofrande și respect străbunilor noștri, care au grijă de noi și ne creștem copiii cu blândețe, ca să ne respecte și să ducă tradițiile mai departe", mi-a răspuns el.

A fost momentul în care am înțeles că lipsa unei religii poate fi cea mai mișto religie posibilă doar dacă adaugi ceva cum sunt valorile legate de familie sau de natură. În schimb, dacă faci ca majoritatea oamenilor, care alături de negarea religiilor pun ignoranță și ură, tot ce ți iese este terorism. Verbal (în online), sau criminal (în offline). Iar starea asta nu mai poate fi înlăturată când ești adult. Munca la bunătatea sufletului unui om trebuie începută devreme. 

linkuri spre chestii mișto:
argint   branduri   cărți (inclusiv una despre Bali)  podcast   ponturi   upcycling   vintage   youtube

 

© 2019 Bogdan Stoica