Lista lui vasi radulescu, rusinea inceputului de an

Am ras, in weekend, cu niste amici, de ne-am tavalit, de lista deja faimoasa, a doctorului Vasi Radulescu, numita atat de chiut "30 de lucruri care vor fi valabile și-n 2019". O varza. Labareala cuiva dornic de atentie. Un text cu atatea fracturi logice incat devine amuzant. Tonul de sictirit de atata cunoastere, insa, este deprimant. Parca-l citesc pe Eugen Nicolicea. Sau pe Codrin Stefanescu. Cititi si voi, vedeti cum vi se pare. 

1. Homeopatia este eficientă doar în sindromul buzunarelor preapline. În rest nu tratează absolut nimic.

Da, boss. Ceaiurile de plante ale bunicii si tincturile de dureri de oase ale bunicului n-aveau nici un efect. De-aia au trait, fiecare, peste 90 de ani. 

2. Nu e nicio relație între vaccinuri și autism. Oricât ar inventa sau scormoni unii.

Ba este. Orice vaccin are, la unele persoane, niste efecte secundare. Unele efecte secundare degenereaza in afectiuni serioase. Sa spui, ca om de stiinta, ca "nici un vaccin nu genereaza autism la nici un om" este o prostie cat China, contrazisa chiar de producatorii de vaccinuri. In plus, de unde stii tu ce efecte au toate vaccinurile? Nu lucrezi in domeniu, nu?

3. Uleiurile esențiale n-au treabă cu medicina. Nu vindecă nimic. Probabil miros frumos și cam atât.

Sunt din nou socat de superficialitatea omului de stiinta. Adica e plauzibil sa ametesti si sa vezi unicorni daca inspiri vapori de lac de bronz (aurolac, pentru prosti), dar e imposibil sa te linistesti, sa adormi sau sa ti se scoale pula inspirand vapori de uleiuri de plante? 

4. Dexametazona tot nu se nebulizează, ea având doar indicație intramusculară sau intravenoasă.

Asta e doar o fenta tipica celor ce se dau mari folosind pasareasca profesionala. Uite, fac si eu una, de fotograf: "daca folosesti bulb mode ziua nu vei obtine decat poze albe". Adaug si una de cultura generala: "Alexandru Ioan Cuza a fost presedinte, nu domnitor". Vasi nu citeste ce citesc eu deci nu poate sa le nege. 

5. N-ai cum să aliniezi ceakrele pentru că nu există așa ceva.

Bullshit. Nu mai stia ce sa scrie. De parca vin mii de oameni, zilnic, la Urgente, tipand: "mi s-au miscat ceakrele, doctore". Penibil.

6. Terapia apucatului îngerilor de aripi are și ea efecte miraculoase pe golitul buzunarelor. Cam atât.

Same shit. Zici ca vorbim de milioane de practicanti ai terapiei ingerilor, nu de 6 sonati.

7. Impunerea dietei fără gluten în populația generală nu are nicio noimă, ea fiind indicată celor cu boală celiacă.

Cine pula mea impune dieta fara gluten? De unde ai scos acest subiect care nu exista? Ce stiri citesti, Vasi, ca nu pricep...

8. Nu există detox. E un marketing care ia mințile multora. Toxinele și produșii de metabolizare sunt scoși din corp de rinichi, ficat, plămâni, piele.

Si ce, detox-ul sustine ca toxinele sunt scoase din corp pe nas? Asta e argumentul unui medic, ca ies din corp de rinichi, ficat...? Pe bune?

9. Protectoarele hepatice n-au nicio treabă de cele mai multe ori. Nu fac decât să obosească ficatul.

"Medicii care se dau atotstiutori arata penibil de cele mai multe ori. Nu fac decat sa oboseasca cititorii inteligenti". Asta cum suna? 

10. Suplimentele minerale și vitaminice se dau pe indicații precise, când sunt carențe sau situații deosebite. În rest nu au efecte notabile.

Sigur ca n-au. E un lucru banal. Intrebarea e: ce te-a facut sa scrii platitudinea asta? Ce idee megapopulara ai identificat tu, in mentalul colectiv, care este contrazisa de afirmatia ta? 

11. Nu există nicio dietă capabilă să vindece vreun tip de cancer.

Corect ar fi fost: "nu stiu sa existe vreo dieta capabila sa vindece vreun tip de cancer". Apropo: tu esti cardiolog, nu? De ce nu lasi un oncolog sa se pronunte?

12. Biorezonanțele, spiridușii magici și alte aparate cu unde aiuritoare n-au fundament științific, deci nu produc efecte pozitive.

Cu afirmatia asta as fi fost de acord, daca nu o termina atat de prost: "n-au fundament științific, deci nu produc efecte pozitive". Doamne, ce gandire stupida! Deci dragostea, care nu este fundamentata stiintific, nu produce efecte pozitive? Pe bune?

13. Nimeni nu-și folosește doar 10% din creier (bine, unii politicieni continuă să o facă, admit).

Asta chiar nu stim. Intrebarea e de unde stii tu sigur-sigur. Ca mie mi se pare ca tocmai lista ta sustine teoria ca oamenii nu-si folosesc tot creierul cand scriu. 

14. Nu există cădere de calciu.

Asa e, boss. Tipele care sunt aproape de lesin, vara, si se simt mai bine dupa ce un medic le face o perfuzie cu o solutie de calciu, sunt niste idioate prefacute. Iar medicul ala e un dobitoc de traficant de fiole de calciu. Faci o avere din ele, la 3 lei bucata...

15. Nimeni nu-și poate înghiți limba.

Sigur ca nu, in pula mea, dar expresia se refera la cei care lesina si se sufoca obturand cu limba caile respiratorii, exista chiar o manevra de prim-ajutor dedicata "celor ce-si inghit limba". Tu ai luat-o ad literam? :)))

16. Nu se va da șoc electric atunci când inima este în asistolie (oprită). Șocul asta face: oprește inima și-i dă ocazia să facă restart, pe curat, anulând o aritmie.

In sfarsit, ceva ce cred fara sa verific. Si-a amintit Vasi ca e cardiolog, deci pe asta o iau de buna (una din 30)

17. Creierul tot nu doare, că nu are receptori de durere. Dor învelișurile meningeale, mușchii cranieni.

Din nou, o prostie cu care Vasi a umflat lista aiurea. Pana azi n-am auzit pe nimeni spunand "ma doare creierul". 

18. Ecuația slăbirii e simplă: arzi mai mult decât mănânci. Sportul nu e obligatoriu pentru slăbit.

Wow! Nimeni nu stia asta pana azi. Noroc cu tine, ca ne-ai lamurit. Si cand economisesti trebuie sa nu cheltuiesti tot ce incasezi, nu? Sa nu-mi spui si ca atunci cand vrei sa faci omleta trebuie sa spargi ouale!

19. Cititul pe întuneric nu dăunează vederii. Citiți oricând, numai citiți.

Acum e clar, Vasi e o cauza pierduta. Pe bune. Ia cititi, ma, astia miopi, pe intuneric si vedeti daca va dauneaza. Pe bune: daca porti ochelari, stinge becurile si apuca-te de citit la lumina brichetei. Spune-mi cum te simti, dupa 5, 10, 20 de minute. Scrie-i si lui Vasi. 

20. Pulsul nu înseamnă de câte ori bate inima pe minut. Aceea e frecvență cardiacă. Pulsul e percepția curgerii sanguine.

Cum zici tu, doctore. Ne doare-n pula. Nu e o tema nationala de dezbatere. Prietenul meu medic zice ca gresesti, dar asta e intre voi, doctorii....

21. Cea mai bună tensiune arterială la adult este 120/70 mmHg. La vârstnici nu se mai acceptă valori mai măricele.

Asa o fi, tu esti cardiologul (doua din 30).

22. Antibioticele tot n-au efect în viroze, adică pe virusuri.

Numai imbecilii iau antibiotice in caz de viroze. Puteai sa scrii si "lavabila nu prinde daca nu dai pe perete cu amorsa". 

23. Se spune „stare de conștiență”, nu „cunoștință”.

Nu am auzit, vazut, citit varianta pe care o corecteaza doctorul Vasi. Deci: umplutura. Din nou.

24. Apa superalcalină n-are niciun efect benefic, e iarăși un marketing aberant.

Eu stiam ca apa alcalina e buna sa speli cu ea legumele si fructele, pentru ca ataca pesticidele si chimicalele de pe ele. Daca asta chiar se intampla, mi se pare ca avem, totusi, un efect benefic al apei alcaline. Nu? Sau nu stiai?

25. Apele cu vitamine sunt cool, dar n-au nicio treabă cu starea de bine. Corpul își ia tot ce are nevoie dintr-o alimentație diversificată și echilibrată. Apă plată rămâne sfântă.

Deci si apele cu vitamine sunt ok daca fac parte dintr-o alimentație diversificată și echilibrată. Nu? #fiimaiatentlaurmatoarealista

26. Nu există vitamine capabile să trateze vreun cancer (a se vedea B17, zisă și amigdalină).

Aici "nu exista" ar trebui inlocuit cu "nu am auzit eu de" sau "eu nu cred ca". Un om de stiinta respectabil face mereu alegerea asta lexicala, cand nu se pricepe la ceva. Din decenta, ca nu e cretin, ca altii, sa creada ca stie tot.

27. Curentul e un mit românesc. El nu dă nicio boală.

Of.... Turbez cand citesc asta, e un fel de "cine fura azi un ou maine va cadea in ea". Nu e vorba de boala. Doctore, maine, dupa sala, cu tricoul fleasca pe tine, stai, te rog, 10 minute, sub aparatul de aer conditionat. Vorbim dupa. 

28. Nimeni nu se poate îngrășa doar uitându-se la o salată. Asta vine din mâncat mult și prost, respectiv sedentarism.

Deci cand o tipa o sa-ti spuna la ureche "doctore, o sa te fut pana o sa strigi "mami" tu chiar te gandesti ca o sa existe un moment, in timpul coitului, in care o sa-ti invoci parintii? Pe bune? Asa le-ai scris pe toate? :)))

29. Nicio dietă prin care se pierd multe kilograme pe lună nu e safe. Masa corporală trebuie să reflecte principii sănătoase de viață, cu moderație în orice.

Stim, ma. A zis cineva contrariul?

30. Singurătatea e aducătoare de boală, scade durata vieții, atrage depresii. Stați lângă alți oameni buni.

Pai ce, "alaturarea cu oameni buni" e demonstrata stiintific? Nu ziceai tu ca ce nu e demonstrat stiintific nu poate avea efecte pozitive? Vasi, esti bine?

"Oamenii cu adevarat destepti sunt cei care-si recunosc incompetenţa". (am uitat cine a zis-o)

 

UPDATE 1: Nota 2 pentru hotnews, kissFM si alte redactii care au preluat, cuvand cu cuvant, mizeria asta a lui vasi radulescu. Mai ales hotnews, care are, in redactie, oameni priceputi la medicina. 

UPDATE 2: Toti doctorii cu care am vorbit azi mi-au confirmat da vasi e pe langa subiect in 99% din enunturi. Toti.

UPDATE 3: E un nene, Razvan, pe net, care sustine ca nea Vasi i-a ciordit textu' de pe blog. Eu nu cred asa ceva. Sa fure ca porcu' un doctor atat de priceput ca Vasi Radulescu?! :))))))))

 

 

*******

cartile mele sunt aici...

w1w2w3 w5w4w6 w00
... si pe Amazon.

 

© 2023 Bogdan Stoica