gazele si javrele

Scandalul gazelor din Marea Neagra, din care niste baieti de la niste multinationale americane si rusesti urmau sa castige - atentie mare - intre 50 si 100 de miliarde de euro - este cel mai misto exemplu despre cum se combina, intr-o tara lipsita de patrioti, lacomia unora cu saracia altora. Vi-l prezint doar ca sa vedeti si voi cat de misto e, ca oricum nu facem noi jocurile.

Zacamantul ala de gaze din Marea Neagra este cel mai mare din Europa (doar un zacamant din Olanda a fost mai mare de atat, cand a fost descoperit) si valoreaza zeci miliarde de euro. Cam cat o coloana pe DN1 Comarnic-Sinaia, formata doar din masini blindate pline de lingouri de aur. Faza e ca noi nu prea avem ce face cu gazele astea. Ne ajung gazele obtinute pe uscat, plus gazele deja inmagazinate... Logic ar fi sa nu exploatam zacamantul, pana cand economia nu se va dezvolta cat sa fie nevoie de el. Numai ca au pus unii pula pe noi sa incepem exploatarea, ca sa ajunga gazele in Europa. Sa-si asigure Europa independenta energetica, nu noi. Hai sa zicem ca merge. Ca taiem porcul si-l vindem, in loc sa-l mancam, pentru ca au aia micii nevoie de haine, de rechizite. Poate mai crestem un porc, dupa aia, sa avem si noi! Numai ca...

In toata lumea civilizata, cand vine o multinationala care vrea sa suga dintr-un zacamant d-asta, statul care detine zacamantul zice: "da, cocosel, sigur ca da, dar vezi ca vreau macar 50% din bani si/sau din gaze". Multinationala zice "da" bucuroasa, ca e rost de bani cacalau. In schimb, cand procentul ala e ca la noi, e semn ca niste politicieni au facut niste legi care duc la jefuirea tarii de catre entitati straine, si atunci ar trebui sa intervina cineva care sa verifice daca nu cumva entitatile alea straine au dat mita. Numai ca sa vezi chestie: Romania nu ancheteaza companii straine. Niciodata! Cu tot tupeul ei, cu toata puterea avuta, Laura Codruta Kovesi si DNA-ul ei nu s-au atins de nici un act, cat de mic, al unei companii straine. Cel mai bun exemplu este chiar dosarul Microsoft, in care americanii ne-au dat patruj'da'milioane de mui licente aiurea, pe sute de milioane de dolari, si la puscarie a ajuns doar Gabriel Sandu, adica cel care a denuntat afacerea. Cel mai probabil, aceleasi ambasade care i-au tinut spatele Codrutei i-au si sugerat acest comportament suspect fata de niste multinationale. Este singura supozitie credibila, doar n-ati vrea sa cred ca au spaguit-o si pe ea?!

De-aia, in Romania vin multinationalele astea cum se duc romanii la vanatoare de prepelite: cu tupeu, ca prepelita nu riposteaza. Redeventele platite pana acum de cei ce exploateaza aur, argint, uraniu, sare, petrol, gaze, ape minerale etc sunt atat de mici incat mi-e si jena sa le scriu. Mici de tot. Daca Romania ar fi o curva pe centura lumii, care vrea s-o suga pe 20 de euro, baietii astia ar fi aia care spun "nu-ti dau nimic, muisto, doar sa zici mersi ca nu te ard cu tigara". Puteti numi orice premier, de la Nastase la Boc, de la MRU la Ponta, de la Ciolos (da, ma, si Ciolos!) la Dragnea, si va asigur ca toti s-au uitat cum le curg redeventele pe la coltul gurii, fara sa-si ceara banii, in timp ce multinationalele plecau arogante, tragandu-si fermoarul la pantaloni.

Dragnea, de exemplu, pana saptamana trecuta, era ok cu legea zacamintelor din Marea Neagra, in forma in care era in Senat, aia care favoriza multinationalele. Ca era cu americani in coada, iar americanii sunt cu Codruta si cu justitia si cu statul de drept. Iar DNA-ul lui Kovesi, altfel atent la orice cacat, nu stia, frate, ca urmeaza sa treaca prin Parlament o lege care urma sa imbogateasca pe toata lumea, numa' Romania nu. Dar sa vezi chestie: statul de drept l-a condamnat la puscarie pe Dragnea. Pai cum sa mai fie buna legea aia? Clar n-a mai fost buna, asa ca liderul PSD a busit-o, rapid, in Camera, de s-au lins pe bot americanii si rusii de castigurile alea fabuloase. Nu din patriotism, da? Din rautate si dorinta de razbunare. Daca Dragnea ar fi fost achitat, legea din Senat ar fi fost grozava, PSD-ALDE ar fi votat-o cu bucurie, LCK ar fi ramas sefa la DNA, nimeni n-ar fi cercetat niciodata aceasta afacere suspecta, iar ambasadele ar fi trait foarte bine cu Dragnea, asa cum au trait si cu Ceausescu, atata timp cat dictatorul le-a cumparat utilajele si tehnologia de zeci de miliarde de dolari. Daca aveti senzatia ca ambasadele sunt aici pentru binele nostru va inselati. Sunt aici sa sprijine cat pot interesele statelor lor. Si cu cat statul-gazda e mai bleg si mai corupt, lor le este cu atat mai bine.

Si ati vazut ce s-a intamplat, nu? Au ajuns la Bucuresti, de urgenta, tot felul de inalti oficiali europeni si americani, care s-au intalnit cu toti, de la Iohannis la Dragnea, pana cand, o luna mai tarziu, legea gazelor a trecut cum doreau multinationalele. 

Cam asta e povestea gazelor din Marea Neagra. Este povestea tarii unde anticoruptia se face ca intr-o colonie portugheza din secolul 17, vizati fiind doar bastinasii, nu zeii veniti de peste mari. Unde colonialistii, cei care vor resursele coloniei, isi cumpara lideri locali si-i pun sa conduca la misto, tinandu-i intr-o lesa aurita, ca pe niste slugi proaste si umile ce sunt. De la Carol si Ferdinand incoace, Romania n-a mai avut conducatori iubitori de tara

NOTE:

  • Orice ati citi despre companiile energetice straine si despre eforturile lor de a ajuta Romania sa devina o putere regionala sa stiti ca mananca cacat. Au venit aici sa ia ieftin resursele, nu sa faca fapte bune. Asa au facut mereu, cu largul concurs al liderilor Romaniei. Intrebati-l pe Nastase de ce a facut cum a facut ANRM-ul, pe Ciolos de ce pula mea n-a modificat redeventele alea mignone pe care le platesc si acum petrolistii si pe Ponta ce de mortii ma-sii a scutit Rompetrol de datorii de sute de milioane de euro. 
  • In plansa de mai sus, am comparat zacamantul Pelican cu zacamantul Groeningen din Olanda pentru ca sunt singurele din Europa, comparabile ca marime si pentru ca sunt operate de acelasi gigant petrolier. Cautati pe net, insa, si vedeti ca olandezii iau in calcul inchiderea zacamantului lor, dupa ce s-au prins ca exploatarea gazelor acolo favorizeaza aparitia cutremurelor de pamant. Si ei n-au zone seismice active, ca noi. 
 
eu nu mai sunt interesat de anchete de presa, multumesc frumos, ma intorc la cartile mele
w1w2w3 w5
w4w6 w00

© 2023 Bogdan Stoica