kid - ploiesti kid - ploiesti © bogdan stoica

Era sa ti-l omor si m-am gandit ca e bine sa stii

Nu stiu in alte parti cum e, dar in Ploiesti, jurnalistii primesc niste alerte pe telefon, cand se intampla ceva nasol, care e de competenta Politiei. Iar din ce primesc eu, 90% sunt accidente rutiere. Multe, cu pietoni. 

Pe de alta parte, trecand de 5-6 ori pe zi pe Republicii, am vazut cu ochii mei destule accidente rutiere, inclusiv cu pietoni. Pe o parte a strazii e o scoala si cateva localuri, iar pe cealalta, un parc - magneti pentru pietonii grabiti.

Din ambele motive, nu conduc in viteza pe tronsonul ala. Cand am 50 la ora, se poate spune ca ma grabesc. 

Dar in ziua aia, tot era sa o comit. Era mic de inaltime. Cam cat tufele alea de trandafiri (sa le tunda cineva, va rog), care mi l-au ascuns privirii, in intentia lui de a traversa. N-aveam 50 la ora, nici 40, dar pentru ca efectiv s-a repezit pe trecerea de pietoni, dupa care s-a oprit, fix pe banda mea, sa se uite dupa  - nu stiu, probabil un coleg sau un prieten - a fost nevoie sa franez brutal, actionand inclusiv frana de mana. Cu greu, tragand si de volan in stanga, l-am ratat cu 30 de centimetri.

Am coborat geamul, pentru ca am vrut sa-i spun ceva de genul "asigura-te, pustiule, cand traversezi". Nu sa-l injur, pentru ca nu fac asta cu minorii, in trafic. Nici sa-l cert. Doar sa-i spun sa fie atent data viitoare. Nu eram nervos cat speriat. Din pacate, pustiul era la fel de speriat ca si mine. Vazand ca nu plec de pe loc, a rupt-o la fuga si a traversat fara sa se asigure si tronsonul urmator de drum.

N-am plecat de-acolo pana nu l-am vazut, in siguranta, pe trotuar si nu i-am facut aceasta fotografie. Ok, de mine s-a speriat, dar cineva trebuie sa-i spuna ca nu e o chestie optionala sa te asiguri cand traversezi. O faci si traiesti fericit, sau mori. Atat de simplu e. Sigur, e greu sa-i explici moartea unui copil. Si nici nu sunt sigur ca e bine s-o faci. Dar asta nu e treaba mea, ci a tatalui lui. 

Stai de vorba cu el, fratele meu! E treaba ta cum, dar e musai s-o faci. Cu mine a avut noroc, dar pe acolo se circula in viteza de cand e orasul. E un aliniament destul de lung, asfaltul e ok, radare nu-s niciodata in zona, e cumva normal ca iresponsabilii sa apase pe pedala.

Si inca ceva: are cineva idee ce s-a petrecut cu orele alea de circulatie rutiera din scoli? Cu patrulele scolare? Cu concursurile de profil? De ce aruncam la cos tot ce s-a intamplat in comunism, indiferent daca e bun sau rau?

Recunoaste-ti pustiul, daca e al tau. Fotografia e facuta pe 25 mai, ora 16.46. Nu-l certa, eu nu obtin ce vreau de la M cand o cert, ci cand discut cu ea. Explica-i ce si cum si nu uita sa-l imbratisezi in fiecare zi in care se duce la scoala de capul lui. Traim intr-o lume nebuna, in care orice cretin are carnet de sofer, punem amenajarile peisajistice inaintea sigurantei publice iar la scoala si acasa nu se mai invata nici macar reguli de supravietuire urbana.

Comentezi? Ia de colea: www.facebook.com/bogdanstoica.ro

© 2023 Bogdan Stoica