poor people - Romania poor people - Romania © bogdan stoica

Programul Prima Baie

Nu eram in bani cand am renovat casa alor mei. Si, cand le-am facut baia, in fosta camara, am vrut sa vad cat de jos pot sa cobor, cu costurile. Si-am descoperit, de exemplu, ca poti cumpara o chiuveta, o cada de dus si un set de scaun+vas de wc cu doar vreo suta de euro. Ca, periodic, comerciantii baga la oferta gresie la doar 15 lei metrul patrat, si ca poti gasi, daca renunti la garantia calitatii, seturi de baterii de chiuveta si de dus sub 150 de lei setul. 

Pana la urma, mi-am revenit cu banii si am facut o baie chiar ok. Dar n-am uitat de descoperirea facuta: ca poti cumpara ce-ti trebuie, pentru amenajarea unei bai intr-o incapere a casei, si cu doar 300 de euro. 

N-ar fi o baie de revista. N-ar fi o baie completa, pentru ca mai sunt destule costuri cu apa, canalizarea, apa calda, tevi, racorduri, oglinda, lumina, etc. Dar ar fi o baie functionala. Cei 300 de euro ar fi suficienti pentru un proiect politic national, care se poate numi foarte bine Programul Prima Baie.

Sunt 3,4 milioane locuinte care nu au o baie in Romania, nu numai in sate, ci si in orase. Si unde gasiti o astfel de casa, sa fiti siguri ca in ea locuiesc fie niste copii care nu arata foarte bine, fie niste adolescenti jenati sa primeasca musafiri, fie niste adulti care put de-ti muta nasul cand nimeresti langa ei, in autobuz. 

3,4 milioane locuinte x 300 de euro = 1 miliard de euro. Pare foarte mult, nu? Dar daca te adresezi doar celor care:

  • - au o singura locuinta
  • - au sub 40 de ani
  • - au cel putin un copil
  • - au serviciu
  • - nu au datorii la fiscul local
  • - nu au savarsit infractiuni

ramai cu un target de cateva sute de mii de romani care merita sa faca baie si in alta parte decat in lighean. Si toata asta te costa sub o suta de milioane de euro. Cam cat s-a cheltuit in plus, la Arena Nationala.

Ce mi-a venit cu baia? Pai, baia te transforma. Te face sa-ti indragesti caminul. Te ajuta sa te relaxezi, dupa o zi grea. Te face mai aratos, in public. Esti mai sanatos. Plus ca o parte din bani se vor intoarce la buget.

- din cresterea consumului de sapun, sampon, produse de curatenie, pasta de dinti, hartie igienica, halate, prosoape, papuci;

- din scaderea cheltuielilor medicale cu combaterea bolilor produse de lipsa de igiena;

- din dorinta beneficiarilor de a renova si alte camere?

Cu fiecare roman care are o baie, avem un cetatean care apreciaza mai bine curatenia, care se poarta mai frumos, care are mai mult succes, se integreaza mai usor si care va fi tentat sa produca mai mult. O sa vrea nu doar o baie, ci o baie misto. O sa vrea si un tapet prin casa, si parchet d-ala misto, si draperii, si termo-sistem.... 

In plus, ar fi primul program cu adevarat national, din cate stiu eu. Nu ca:

  • Laptele si Cornul, care este doar o porcarie socialista. Alimentele alea ar trebui date doar la cererea parintilor. Unii copii nu le mananca, pentru ca parintii idioti le-au spus ca o sa para saraci. Altii, ca fii-mea, s-au saturat, pur si simplu, de corn si lapte, zilnic. Ca sa va convingeti cat de mare este rata reala de refuz, uitati-va intr-o clasa, din orice scoala, si-o o sa vedeti ca acum exista doua cosuri de gunoi: unul pentru hartii, unul pentru lapte si corn.
  • Programul Rabla, care e facut sa sustina dealerii auto, nu populatia. Adica vreau un Ford de  17.000 de euro si ma impiedic in 30 de milioane de lei vechi? Hai sa fim seriosi, da? 
  • Programul Un Computer de 200 de Euro, care nu serveste scopului dorit. Intrebati la Flanco: beneficiarii cauta computere de 200 de euro in configuratii pentru jocuri, nimeni nu testeaza CD-uri educationale pe ele.
  • Programul Prima Casa, care e prea restrictiv si prea subfinantat ca sa fie popular.

Mi-ar placea foarte tare ca vreun candidat politic sa lanseze un program ca cel enuntat in titlu. Sau altceva, similar. Un program de subventionare a placilor dentare, pentru pensionari; sau a ochelarilor de vedere pentru copiii sub 14 ani. Un program de verificat glicemia, gratuit, intregii populatii de varsta scolara. Sisteme de alarmare, ieftine, pentru populatia din zonele izolate ale tarii. Sterilizarea unui animal de companie pe an. Lista de idei poate continua la infinit.

Important e sa fie ceva concret, cu larga adresabilitate, nu ceva pentru o companie multinationala sau pentru vreo gasca de infractori pititi prin ministere. De astea suntem satui.

linkuri spre chestii mișto
bijuterii   branduri   cărți   ponturi   upcycling   vintage

iar dacă uneori ai chef să asculți în loc să citești, abonează-te la canalul meu de youtube
banner y
© 2023 Bogdan Stoica