poor kids in ploiesti, romania poor kids in ploiesti, romania © bogdan stoica

Dom presedinte, nu va suparati ca va intreb: ce faceti cu salariul?

Din capul locului, tin sa spun ca sunt un dobitoc. Eu nu pricep nimic, niciodata, sau pricep ultimul, dupa ce s-au prins toti. Va spun sincer, eu n-am crezut ca romanii isi vor alege un presedinte ca dumneavoastra. Nu ma iau de trecutul politic, sau de promisiunile facute. Dar nu pareati … potrivit pentru job. Cum spuneam, sunt un dobitoc imeeeens si n-am inteles.

La fel, n -am inteles nici dupa alegeri de ce defilati tot cu Blaga, Orban, Predoiu si MRU, dupa ce ne-ati promis alta clasa politica. De ce nu aprobati un cod fiscal care duce TVA la 19% dupa ce spuneati in campanie ca un TVA de 19% este prioritatea zero. De ce nu l-ati pus pe MRU la SIE decat dupa ce a venit un nene de-afara, sa intrebe de el.

N-am inteles-o nici pe aia cu renovarile de cladiri prezidentiale. Nu inteleg nici cum puteti fi eficient  la serviciu cu sase-sapte mini-vacante in sase-sapte luni de mandat. Nu inteleg nici de ce poarta sotia rochii cu sclipici la adunari la care toate doamnele poarta materiale mate. Dar sunt sigur ca aveti explicatii rezonabile pentru toate dilemele mele. Se prea poate, de asemenea, ca eu sa fiu prea prost pentru tara asta.

Dar de-aia v-am si avertizat ca sunt prost. Ca sa nu va suparati pe mine cand o sa va intreb de salariu. De ce credeti ca trebuia marit salariul dvs. pana la 20.000 de lei? Ce faceti cu el, domnule presedinte?

Chirie nu platiti. Intretinere nu platiti. Telefonul e platit, cablul tv si internetul – la fel. Motorina nu puneti. Rovigneta – asta chiar nu stiu… Cand va duceti la Sibiu opreste baiatul ala de la SPP masina la o benzinarie si cumpara rovigneta?

Mancarea vine de la protocol. Sau nu? Cumva, doamna gateste? Si se duce la Lidl si la piata? Ca ar fi interesant de stiut daca-si ia ulei Unisol sau DeLaBunica, iaurt cu E-uri sau d-ala bio. Si stiti de ce? Pentru ca nici macar sotia dvs nu se poate juca cu sanatatea presedintelui….

Hainele – le plateste Administratia Prezidentiala, nu? Pe bune, cu asta chiar sunt de acord. L-am vazut o data pe Basescu la Ploiesti, avea niste pantofi cum erau aia pe care-i furam eu tatei din hol sa-I arunc. Nimeni nu va vrea prost imbracat, sau cu pantofi obositi. Sa va ia statul si sosete bune, ca de la alea proaste ti se umfla picioarele…

De fumat stiu ca nu fumati. De baut – la fel. Am vazut ca doamna face tenis, dar un instructor nu ia mai mult de 50 de lei pe ora. Ar putea face tenis si din salariul ei de profesoara, avand platite toate angaralele casei.

20.000 de lei dumneavoastra, vreo 1.200 de lei sotia – si cheltuiti doar vreo 400 de lei pe luna, cu tenisul. Cu restul ce faceti? Care e diferenta, cand cheltuiti doar 400 de lei pe luna, daca va intra pe card 7.000 de lei sau 20.000 de lei?

Nu credeti ca era justificata o crestere proportionala cu cresterea PIB-ului? Adica, un 5-6%? Ca n-am fi avut ce sa zicem, va spun eu. “Frate, a crescut omul vanzarile Romaniei cu 5 la suta? Sa-si ia o crestere de cinci la suta la salariu, ca orice agent de vanzari, ca uite, a ridicat firma/tara”.

Dar asa, cand tara creste cu 5%, iar salariul dvs. cu peste 100%, situatia arata foarte aiurea, din perspectiva unui dobitoc ca mine. Pai asa, eu n-o sa apuc sa-mi iau Romania inapoi…

text aparut si pe www.psnews.ro 

© 2023 Bogdan Stoica